A Transparency International chilei főnöke is érintett az offshore-botrányban

Legalább öt offshore-céghez kötődött Gonzalo Delaveau, a Transparency International, az átláthatóságért harcoló nemzetközi civil szervezet chilei szervezetének elnöke. "Gonzalo Delaveau benyújtotta lemondását, amit az igazgatótanács el is fogadott" - közölte a leleplezés után a TI Chile a Twitteren.

Delaveau csak egy a több tízezer név között, akiknek az offshore-ügyeiről elképesztő mennyiségű információ szivárgott ki. A panamai Mossack Fonnseca ügyvédi irodából 2,6 terrabájtnyi adatot szivárogtattak ki - ez az ügyvédi iroda offshore-cégalapításokat intézett ügyfeleinek, köztük a jelenlegi ukrán elnöknek, az izlandi miniszterelnöknek, vagy a brit kormányfő, David Cameron már halott apjának.

Az iratokat a Süddeutsche Zeitungnak szivárogtatták ki, a lap az Oknyomozó újságírók nemzetközi konzorciumával (ICIJ) osztotta meg az iratokat - ennek a konzorciumnak része partnerünk, a Direkt36 is, amely a történet magyar szálait bogozgatja.

Devaleau-t amúgy nem gyanúsítják illegális tevékenységgel, de elég kellemetlen, ha egy átláthatóságért küzdő szervezet elnöke maga is offshore cégeken keresztül próbálja leplezni vagyonát. (Via Reuters)