A Transparency International chilei főnöke is érintett az offshore-botrányban

külföld
2016 április 05., 09:49
comments 60

Legalább öt offshore-céghez kötődött Gonzalo Delaveau, a Transparency International, az átláthatóságért harcoló nemzetközi civil szervezet chilei szervezetének elnöke. "Gonzalo Delaveau benyújtotta lemondását, amit az igazgatótanács el is fogadott" - közölte a leleplezés után a TI Chile a Twitteren.

Delaveau csak egy a több tízezer név között, akiknek az offshore-ügyeiről elképesztő mennyiségű információ szivárgott ki. A panamai Mossack Fonnseca ügyvédi irodából 2,6 terrabájtnyi adatot szivárogtattak ki - ez az ügyvédi iroda offshore-cégalapításokat intézett ügyfeleinek, köztük a jelenlegi ukrán elnöknek, az izlandi miniszterelnöknek, vagy a brit kormányfő, David Cameron már halott apjának.

Az iratokat a Süddeutsche Zeitungnak szivárogtatták ki, a lap az Oknyomozó újságírók nemzetközi konzorciumával (ICIJ) osztotta meg az iratokat - ennek a konzorciumnak része partnerünk, a Direkt36 is, amely a történet magyar szálait bogozgatja.

Devaleau-t amúgy nem gyanúsítják illegális tevékenységgel, de elég kellemetlen, ha egy átláthatóságért küzdő szervezet elnöke maga is offshore cégeken keresztül próbálja leplezni vagyonát. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.