Kiss László: Méltatlan lenne, ha 55 év után magyarázkodni kezdenék

bűnügy
2016 április 05., 14:18
comments 949

Nyilatkozatot adott Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya a Népszabadságnak, miután kiderült, hogy csoportos nemi erőszak miatt ült három évet több, mint fél évszázada.

Ezt mondta:

Méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdenék. Ott az ítélet, senki nem adna hitelt a szavaimnak. Megbűnhődtem azért, amiért elítéltek, aztán kaptam az élettől egy új lehetőséget, és én éltem vele.

Beszélhetnénk persze arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem és fogok túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá. Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt és én éltem vele. Mindenki döntse el, hogy a magyar úszósport elmúlt évtizedekben elért eredményei alapján, hogy kellőképpen bizonyítottam-e vagy sem."

Sejti, hogy ki áll amögött, hogy ez egyszer csak kiderült?

Nem szeretek találgatni. Vannak elképzeléseim, de azokat inkább megtartom magamnak. Mert mi van, ha tévedek, és ártatlanul vádolok meg valakit. Tény, hogy voltak, vannak, akik olykor az interneten tettek, tesznek célzásokat a múltamra. De ezzel együtt kell élnem."

Az ismert edzőről korábban nem tudta a nyilvánosság, hogy elítélt erőszakoló. De nem mond le:

Nemrég megtettem, amikor Hosszú Katinka megsértett, de aztán olyan sokan marasztaltak, hogy tudomásul kellett vennem: a közelgő Európa-bajnokság és a riói olimpia miatt, ha az úszóknak szükségük van rám, most egyik napról a másikra nem állhatok fel. Engem nem az tart vissza, hogy a teljesítményemmel bármi is bizonyítsak. Ha azt mondják, nincs rám szükség, akár mert egykor súlyosan vétkeztem vagy bármely okból, akkor megyek. Hadd ne döntsem el ezt én. Megértését kérem, e tárgyban nincs több szavam."

(Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.