Tíz évre titkosították, hogy miért is van most bevándorlási válsághelyzet

politika
2016 április 05., 06:51

Március 9-én az egész országra kiterjedően elrendelte a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. Erre papíron joga van, már ha bizonyos feltételek teljesülnek. Például ha a menedékkérők száma

  • egy hónap átlagában meghaladja a napi ötszázat;
  • két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötvenet;
  • egy hét átlagában a napi nyolcszázat;

vagy ha a tranzitzónákban tartózkodóké meghaladja az ezer, ezerötszáz vagy kétezer főt a havi, kétheti vagy heti adatok napi átlagában.

Ezek közül a feltételek közül egy sem teljesült, ezért a Helsinki Bizottság rákérdezett a válsághelyzetet kezdeményező rendőrségnél és bevándorlási hivatalnál, hogy miért is kérték az országos válsághelyzet kihirdetését.

Mindkét hivatal szóról szóra megegyező indokkal tagadta meg a választ:

szerintük a kérelmük tíz évig titkos.

Vagyis most válsághelyzet van az országban, de hogy miért, azt a hatóságok nem akarják elárulni. Még durvábban fogalmazva:

a kormány titkosította, hogy milyen alapon rendelt el alkotmányos jogainkat korlátozó válsághelyzetet.

(Via Helsinki figyelő)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.