A Magyar Posta úgy érzi, hogy rá nem vonatkoznak a közbeszerzési szabályok

A Magyar Nemzetnek feltűnt, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján halvány nyomát sem találni annak, hogy a Magyar Posta Zrt. az elmúlt években a pénzügyi szolgáltatásokhoz vagy belföldi, csomagszállítási logisztikai szolgáltatásokhoz, illetve címzetlen reklámkiadványok, előfizetett hírlapok és folyóiratok terjesztéséhez kapcsolódó közbeszerzéseket bonyolított volna le. 

Mivel a cég 75 százalékos állami tulajdonban áll, gyanús volt, hogy verseny nélkül osztják ki ezeket a megbízásokat.  A lapnak küldött helyreigazítási kérelemből derült, hogy azért nem találtak semmit, mert az elmúlt években tényleg nem írtak ki ilyen pályázatokat. Ahogy a bankkártyaterminálok beszerzésére vagy az FHB-bankcsoport pénzügyi szolgáltatásainak közvetítéséhez kapcsolódó szoftverfejlesztésekre sem írtak ki közbeszerzést. 

Pedig nem ártott volna

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a hatályos szabályok szerint a postának – mivel állami irányítás alatt áll – minden közbeszerzési értékhatár feletti ajánlatkérésnél közbeszerzést kellene kiírnia, függetlenül attól, hogy az adott beszerzés nem az egyetemes szolgáltatási tevékenységéhez tartozik. Az egyetemes szolgáltatási tevékenység alatt lényegében a levélkihordást kell érteni. Tehát a közbeszerzési törvény szerint ha magáncég végezné az egyetemes postai szolgáltatást, akkor is ilyen eljárásra lenne kötelezett a kizárólagos jog alapján végzett egyetemes szolgáltatásnál.

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila

A lap szerint a Magyar Posta az Európai Bizottság egyik véleményére hivatkozva spórolja meg magának a közbeszerzéseket a pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolatos beszerzéseinél. Igaz, a posta 2011-ben csak a már meglévő pénzügyi szolgáltatásokra kapott bizottsági felmentést. Brüsszelben a 2012 utánra tervezett pénzügyi szolgáltatásoknál ezt nem vette figyelembe, mert szerintük nincsenek bizonyítékok arra, hogy milyen hatást eredményeznének. 

A Magyar Nemzet emlékeztetett, hogy 

azóta a Postánál az Erste és az OTP Bank pénzügyi szolgáltatásait már a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB-csoport vette át bármiféle verseny nélkül. 

Spéder Zoltán Orbán Viktor évértékelőjére érkezik

Ezért para, hogy átment a postatörvény módosítása 

A Magyar Posta az ezzel kapcsolatos megkeresésekre általában nem reagál. Korábban Tóth Bertalan szocialista képviselő 26 szerződést akart kikérni, de a postánál ezt megtagadták. Három ügyben a bíróság első fokon már kimondta, hogy nyilvánosságra kell hozni az adatokat, 

csakhogy közben átment a parlamenten az a törvény, amely szűkíti a postával kapcsolatos közérdekű adatok megismerésének lehetőségét. Ráadásul ezt visszamenőlegesen is alkalmazhatják.

(mno.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.