Automatikusan értelmi fogyatékosnak minősítették a normális képességű roma gyerekeket

2016 április 6., szerda 16:09
334

Az egri törvényszék elismerte: a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat jogsértést követett el, amikor a megyében élő iskolaköteles, normál képességű roma gyerekeket közvetetten hátrányos megkülönböztetésben részesítette, írja a HírTV.

"2003-ban készült egy tanulmány Heves megyében, miszerint az enyhe fokban értelmi fogyatékossá minősített gyerekek 98 százaléka egyben cigány is. És ezt semmi nem magyarázza: sem a nagy számok törvénye, sem a valóság” 

– mondja Daróczi Gábor, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke. Ez az alapítvány perelte be a szakszolgálatot.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a gyerekek értelmi képességeit az elavult Budapest-Binet teszttel mérik fel. A teszttel az a baj, hogy csak egy megoldást fogad el, és nem veszi figyelembe a szociokulturális tényezőket, így 

ha egy más kultúrában élő gyerek rosszul teljesít rajta, az nem azt jelenti, hogy értelmi fogyatékos.

A pert indító alapítvány elnöke akkor lenne elégedett, ha a minisztérium elismerné a hibáját, és kompenzálná a megbélyegzett gyerekeket.

A bíróság nemcsak a Szakszolgálatot, hanem a fenntartó Kliket és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is elmarasztalta, mondván,

"ők ehhez tulajdonképpen asszisztáltak"

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt