Salah Abdeslam tavaly még Szlovákiában nyaralt

Az Aktuality.sk szerint szlovák belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Salah Abdeslam tavaly nyáron három hétig Szlovákiában tartózkodott. Az információ külföldi titkosszolgálatoktól származik. Abdeslam nyitrai kapcsolata egy iraki, moszuli származású rokona, aki Szlovákiában nősült meg. 

A külföldi titkosszolgálatok úgy tudják, az ő meghívására érkezhetett Szlovákiába. A tavalyi párizsi merényletek után a rendőrség egy nagyobb razziát tartott Nyitrán és más helyszíneken is. A lap úgy tudja, hogy a rendőrség már akkor is Abdeslamot kereshette, de sikertelenül. Robert Kaliňák belügyminiszter akkor nem kívánt nyilatkozni az ügyről. 

A szlovák belügyminisztérium most sem kommentálta az ügyet. „Már a Charlie Hebdo elleni támadás, majd a párizsi merényletek után is együttműködött a szlovák rendőrség partnerszervezeteivel, és minden nyomot megvizsgált, amely hozzásegíthetett volna ennek a hálózatnak a feltérképezéséhez” - mondta Ivan Netík belügyi szóvivő. Hozzátette, hogy minden információt kivizsgáltak, amely a biztonsági szervektől érkezett.

Salah Abdeslam az egyetlen ismert túlélője annak a  terrorista csoportnak, akik tavaly novemberben Párizsban megöltek 130 embert. Abdeslamot március 18-án a brüsszeli Molenbeek negyedben, csak pár száz méterre a szülei házától fogták el, pár nappal azelőtt, hogy Brüsszelben robbantásos merényleteket követtek el. 

Abdeslam tagadja, hogy ő lett volna a párizsi merényletek főszervezője és azt is, hogy bármi köze vagy tudott volna a belga főváros Zaventem repülőterén és a belváros egyik metróállomásán elkövetett, 32 halálos áldozatot követelő robbantásokhoz. (parameter.sk)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.