Cáfolja a SOTE, hogy megtiltották az ápolóknak a gumikesztyű használatát

Március végén "gyakorlatilag megtiltották" a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézet munkatársainak, hogy gumikesztyűt használjanak. Dolgozók elmondása szerint Kárpáti Sarolta igazgató azzal magyarázta a döntést, hogy teljesen elfogyott a kesztyű a műtőből, ezért több műtétet el kellett halasztani. 

Áprilistól gyakorlatilag csak a műtőben és a fekély ambulancián lehet majd használni gumikesztyűt. Közben az ápolók két hete megfelelő védelem nélkül cserélik az ágyneműket "és az orvosok is kölcsönös fertőzésveszélynek kitéve vizsgálják a pácienseket." 

Az értekezleten azt javasolták a nővéreknek, ápolóknak, hogy nejlonkesztyűt használjanak, az viszont nem véd a baktériumok továbbadásától. A téma heves vitát váltott ki. 

Nem ez a pénzhiány egyetlen jelen az intézetben. Állítólag rég nincs szappan és kézfertőtlenítő a mosdókban, vécépapír és kéztörlő pedig hiánycikk mind a betegek, mind az orvosoknak. Így az ápolók és orvosok többnyire saját zsebből pótolják ki a hiányzó, de a munkához elengedhetetlen eszközöket.  

Az Index megkérdezte a gumikesztyűkről a SOTE-t, ahol azt írták, hogy nincs korlátozás, a "védőkesztyűk használata az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján történik." Azaz nem egyértelműsítették, hogy nejlonkesztyűt vagy gumikesztyűt használnak-e jelenleg az intézet dolgozói.  

UPDATE 12:48

A Semmelweis Egyetem közleményt adott ki, amiben cáfolták az Index értesüléseit, hogy megtiltották volna gumikesztyű használatát dolgozóknak és emiatt műtétek maradtak volna el az egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján. 

Azt írták, nincs korlátozás a védőeszközök használatában, az egyik értekezletén csak arra vonatkozóan hangzott el utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják.

(Index)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.