Akár egymilliárd forintért is adhatott tanácsot az MKB eladásához az egyik legnagyobb Wall Street-i bank

gazdaság
2016 április 7., 7:04
comments 20

Az eddigi legalaposabb, kilenc oldalas cikkel jelentkezett a Figyelő az MKB eladása ügyében. Az ugyan nem derül ki most sem, hogy kik is lesznek a bank végső tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank által irányított eladási folyamat végén, de sok újabb érdekes részletre derül fény. (Az MNB két ismeretlen befektető, a luxemburgi Blue Robin SCA és a Metis Magántőke Alap, valamint a Pannónia nyugdíjpénzár 37 milliárd forintos ajánlatát hozta ki győztesnek.)

"Volt az egy yard is"

(yard = milliárd), mondta valaki a Figyelőnek, hogy mennyi is volt az a tanácsadói díj, amit a JPMorgan Chase, az USA és a világ egyik legnagyobb bankja kasszírozott azért, mert tanácsot adott az MKB eladásához. Magyarországon sok pénz az egymilliárd forint, pláne a 37 milliárd forintos tranzakcióhoz képest, de a JPMorgannak ez aprópénz (a gigabank mérlegfőösszege 2300 milliárd dollár, azaz 644 ezermilliárd forint).

Jiri Svarc, a JPMorgan Chase vezető közép-európai banki tanácsadója sokat dolgozott, hogy bankja megkeresse ezt a pénzt, gyakori vendége volt az utóbbi hónapokban a Four Seasons szállodának, ahol sok emberrel tárgyalt.

A munka jogi részét a DLA Piper részéről Martonyi János veje, Nemscsói András végezte, akinek családja egyébként Tiborcz Istvánnal is üzleti viszonyban van (tőlük vette meg Orbán Ráhel férje a G2G borkereskedő céget). De egyébként szinte minden tanácsadó szerepet játszott a tranzakcióban: PWC, EY, Deloitte, KPMG, az ingatlanportfólióval kapcsolatban a CBRE adott tanácsot – a Blue Robinnak már csak egy ötödik tanácsadócég jutott, a BDO, mert a többiek foglaltak voltak.

Fontos szereplő volt még az ügyletben Semsey Barna, egy Szingapúrban élő befektetési bankár. Ő szervezhette a Blue Robin nevű, Luxemburgban bejegyzett céget, amelynek tulajdonosai szálai egyenesen egy szingapúri reklámügynökséghez, a Prime Direct Pte. Ltd. nevű céghez vezetnek, mint azt korábban a Magyar Narancs feltárta. Ismeri Marosi Gábort is, aki Csányi Sándor szingapúri befektetési alapját kezeli, néha beszélgetnek is hazai és nemzeti közi ügyekről, de "az utóbbi időben nem találkoztak túl gyakran" a Figyelő információi szerint.

A Figyelő szerint egyértelműnek tűnik, hogy az MKB mostani – a bankszakmába Matolcsy György hátán bekapcsolódott Balog Ádám által vezetett – menedzsmentje maradni fog a tulajdonosváltás után is.

Nem lehet viszont titok, hogy kik a tranzakció végső haszonélvezői, az Ultimate Beneficial Ownerek. A magyar és a luxemburgi hatóságoknak is vizsgálnia kell ugyanis az ügyletet a terrorizmus és a pénzmosás lehetősége miatt. Még az Alkotmányvédelmi Hivatalnak is le kell ellenőriznie a befektetőt, nehogy kiderüljön, hogy mondjuk az Iszlám Állam vesz bankot Magyarországon.

Az MNB tehát tudnia kell, hogy kik a végső tulajdonosok, csak ezt nem árulja el.

A Figyelő szerint az a legvalószínűbb, hogy végül magyar tulajdonosok állnak nem csak a Minerva Metis alapja, hanem a Blue Robin mögött is. Hogy kik, az vagy ki fog derülni június 30. után, vagy nem.

További részletek a Figyelőben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt