David Cameron beismerte, hogy ő is benne volt apja offshore-bizniszében

David Cameron brit miniszterelnök beismerte, hogy korábban ő is érdekelt volt apja offshore alapjában, amiről a Panama-iratok nyilvánosságra kerülésével együtt derült ki, hogy adóelkerülésre használják. 2010 előtt Cameronnak és feleségének is volt részesedése a Blairmore Befektetési Alapban, amit négy hónappal a hivatalba lépése előtt adott el 30 ezer fontért. 

David Cameron és felesége, Samantha Cameron nyaralnak - Fotó: AFP/Neil Hall

A Panama-iratokból kiderült, hogy a brit miniszterelnök apja, Ian Cameron hogyan működtette az offshore alapot, hogy ne Nagy-Britanniában kelljen adót fizetnie, mivel kisebb hadseregnyi embert alkalmazott a Bahamákon. A céget 1980-ban alapították, majd két évvel azután, hogy David Cameron miniszterelnök lett, 2012-ben áttették e székhelyét Írországba. A Guardian szerint a Baltimore 30 éves működése alatt egy penny adót sem fizetett be Nagy-Britanniában a nyereségei után. 

A brit miniszterelnök napokig nem volt hajlandó megszólalni a kiszivárgott iratokkal kapcsolatban. Most az ITV News-nak adott interjújában azt mondta, hogy nincs semmi rejtegetni valója, a nyereség után mindent befizetett, amit kellett. Elmondta, nagyon büszke az apjára, és nagyon fáj neki, hogy most besározzák a nevét.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője azt követeli, hogy a miniszterelnök hozza nyilvánosságra az adóbevallásait. (BBC/Guardian