Rendőrségi tolmácsot próbálták megvesztegetni a fegyveres rablók

Hamis tanúzásra felhívás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség egy, az elkövetés idején fiatalkorú férfival és öt társával szemben. A bűncselekmény elkövetésekor még csak 17 éves vádlottat a Pest Megyei Rendőr-gőkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki, mert 2015 szeptemberében Örkény és Pusztavacs térségében társaival Röszkéről Budapestre utazó szír állampolgárokat rabolt ki.

A szembesítés során a vádlott félreérthetetlen jelzést adott a sértetteknek, hogy ha hallgatnak, fizet nekik. A szírek megértették a jelzést, de nem fogadták el.

Ezután a vádlott családtagjai, ismerősei az ügyben eljáró tolmácsot keresték meg. Találkozót beszéltek meg vele a XIII. kerületi Teve utcába. Itt ötezer eurót ajánlottak neki, ha ráveszi a sértetteket, hogy azt vallják, nem is fegyveresen rabolták ki őket. Ha pedig ez nem sikerült volna, akkor azt várták tőle, hogy hamisan tolmácsoljon.

A tolmács látszólag belement az ügyletbe, de később elhárította a kérést azzal, hogy a szírek fejenként 2-2000 eurót kérnek.

A vádlottak pár nappal később gépkocsival üldözni kezdték a Thököly úti bíróságról kilépő tolmácsot, akit halálosan megfenyegettek. A tolmács ezután fordult a hatóságokhoz, akik elfogták az elkövetőket. (Via Fővárosi Főügyészség)