A periratok szerint Kiss Lászlóék megpróbálták lefizetni a megerőszakolt lányt

bűnügy
2016 április 08., 08:08

Újabb részlet látott napvilágot a lemondott úszó szövetségi kapitány, Kiss László ötvenöt évvel ezelőtt történt bűncselekményéről. Az ítélet szerint 1961. július 2-án csábította fel sporttársa lakásába a Ferenváros úszója, Lantos László Zsuzsannát, akivel csókolózni szeretett volna, de a lány azt nem hagyta. Ekkor érkeztek meg klubtársai, Várszegi Lajos és Kiss László, majd a három fiú megerőszakolta a lányt. 

A Bors a periratokból úgy tudja, hogy az egyetemre készülő lány az erőszak után három nappal tett feljelentést. A lap szerint Kiss felvetette társainak, hogy adjanak a lánynak 100 forintot és akkor talán eláll a feljelentéstől. Zsuzsanna ebbe nem ment bele, amire a három fiú összebeszélt, hogy az eljárás során mindvégig tagadni fognak. Kisst végül 1962. február 17-én ítélték el első fokon, majd nem sokkal később jogerősen is, három év letöltendőt kapott. Végül húsz hónapot töltött Nagyfán. 

MTI Fotó: Soós Lajos
photo_camera MTI Fotó: Soós Lajos

Az egykori úszóedző a Népszabadságnak azt mondta, hogy 

„beszélhetnék arról, hogy 1962-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható."

Lemondását bejelentő közleményében is úgy fogalmaz, hogy

„1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés". 

Kiss kijelentette, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követte el. Az idő előtti szabadulásáról úgy nyilatkozott, hogy 

„nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.