Az MKB ismeretlen vevői esküsznek, hogy nem MNB-pénzből veszik meg a bankot

Az MKB-t megvásárló, 90 százalékban ismeretlenekből álló pénzügyi konzorcium összes tagja ügyvéd jelenlétében ellenjegyezve nyilatkozott arról, hogy nincs és nem is lesz náluk állami forrás – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke egy mai háttérbeszélgetésen, aminek célja az MKB bank fura eladásával kapcsolatos kételyek eloszlatása volt.

Állami forrás – és nyilván az MNB alapítványainak pénze is ide tartozik – azért nem lehet az üzletben, mert az állami támogatásnak (state aid) minősülne, hangsúlyozta Nagy, amit az uniós szabályok tiltanak. Az alapítványok külön is nyilatkoztak, hogy nem adnak pénzt a MKB megvásárlására, de a vevők – a luxemburgi-szingapúri Blue Robin, a Metis Magántőke Alap és Pannónia Nyugdíjpénztár – is, hogy nincs náluk állami pénz, és ezeket a nyilatkozatokat el is küldték az eladási folyamatot felügyelő Európai Bizottságnak.

Az MNB a legszívesebben később, az ügylet zárása után, május körül nyilatkozott volna a bank eladásáról, mert akkor lehetett volna bízni abban, hogy a vevők elő fognak állni, mondta Nagy. Csak hát idő előtt kiszivárogtak az információk.

Az MNB-nél most is bíznak benne, hogy miután megvették a bankot, majd előállnak a valódi vevők, mondta Nagy. Addig, mint szanálási hatóság, nem ismerhetik a vevőket, később, miután már megkapták az engedélyt, már felügyeleti hatóságként megismerhetik a végső tulajdonosokat, mondta Nagy.

Azt nem tudta kizárni újságírói kérdésre, hogy a miniszterelnökhöz közel álló személy is lenne a vevők között.

Nagy arról is beszélt, hogy nem csak az árat nézték az ajánlatok értékelésekor – bár ez volt a döntő szempont –, hanem azt is, hogy a vevőknek milyen tervei vannak, milyen vállalásokat tesznek, vannak-e tapasztalataik a régióban és a bankszakmában. Az EBRD továbbra is érdeklődik abban, hogy tulajdonosi szerepet vállaljon a bankban, de még nem dőlt el, hogy ez milyen formában történik majd meg.

Az MKB privatizációja "közgazdasági értelemben" már akkor megtörtént, amikor az MNB 1 forintért eladta a Szanálási Alapnak tavaly decemberben, mondta Nagy. (Ettől függetlenül továbbra is az MNB koordinálta az eladás folyamatát.)

(Portfolio, Napi.hu, Index.hu)