Barlangrajzok 1996-ból: előkerült az Internetto-hírlevél

internetek
2016 április 07., 22:41
comments 134

Elmorzsolok egy apró könnycseppet a szemem sarkában. Azt hittem, ez az anyag már sosem lesz meg. 2002-ben, amikor az Internetto (illetve akkori írásmód szerint iNteRNeTTo) beszüntette működését, végleg elvesztek a site indulása, 1995 ősze óta összegyűlt anyagok. Kallódott egy-két CD néhányunknál, a régi Internetto akkor már indexes szerkesztőinél, de csak néhány cikk volt rekonstruálható belőlük. Mindenféle könyvtárak, fájlok, Linux-maradványok között lehetett találni egy-egy html- vagy txt-állományt, de már a kis programocska sem volt meg, ami az oldalakat összerakta.

Hogy az Országos Szécheny Könyvtár Elektronikus Periodika Archívuma honnan guberálta elő, nem tudom, de az Internetto méltán legendás heti hírlevele újra olvasható. Nem fogják százezrek lerohanni, viszonylag kevés ember számára szórakoztató húsz évvel ezelőtti számítástechnikai és internetes híreket olvasni, mondjuk, hogy az Apple megvásárolta a Next Computert vagy hogy kijött a Netscape Communicator OS/2-re.

Ez az emailben terjesztett kis hírlap volt az első magyar online újság gerince. 1996 január 8-án jött ki az első szám. A hírlevél szerkesztője, Barczi Imre (a későbbi blog.hu apukája; akkori emailcíme: 72724.1065@compuserve.com) ezt írta  elé:

„Most mar mindjart itt van a kanaan, bar az IDC szerint 1996 csendes ev lesz
az Interneten. Ez azonban amolyan vihar elotti csend csupan, 2000-ben mar
annyian leszunk a halozaton, hogy kint maradni lesz nagyobb kunszt. Persze
ez az Internet mar nem az az Internet lesz, meg emlekszunk a Compuserve
pofonjara, mikor kijon majd az amerikai mediatorveny: ujra tilos lesz a
mell az AOL-on, az igazi netburgerek pedig atpartolnak valami masra, bar
amilyen szerencsejuk van, egyszer majd az is kinovi magat es akkor kezdodik
elolrol az egesz.”

Az Intel pedig még azon a héten elkezdte szállítani az új, 150 és 166 MHz-es Pentiumokat 547 illetve 749 dolláros nagykeráron.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.