Még mindig nem tudják befejezni Orson Welles utolsó filmjét, ami egy rendezőről szól, aki nem tudja befejezni az utolsó filmjét

FILM
2016 április 08., 09:35
comments 49

A jelentős csúszás miatt elkezdték visszakérni az adományaikat azok, akik közösségi finanszírozással támogatták Orson Welles befejezetlen utolsó filmjének bemutatását.

Orson Welles a Falstaffban (1965)
photo_camera Orson Welles a Falstaffban (1965)

A The Other Side of The Wind című filmet a legendás filmrendező születésének 100. évfordulóján, 2015-ben akarták bemutatni, és az 1970 és 1976 között forgatott film befejezéséhez sikerült is 406 ezer dollárt összegyűjteni. A kampányt olyan hírességek támogatták, mint Clint Eastwood, Steven Soderbergh, Sofia Coppola, JJ Abrams és Wes Anderson.

A film befejezésének munkálatait a Targets és a The Last Picture Show rendezője, Peter Bogdanovich vezeti, akit annak idején még Orson Welles kért fel arra, hogy a halála esetén fejezze be a művet. De Bogdanovich a múlt héten a Le Monde-nak arról beszélt, hogy nem tudja, mikor kerülhet a film a mozikba. 

Lapértesülések szerint a csúszás oka az, hogy Welles egykori partnere és munkatársa, Oja Kodar horvát színész még mindig vonakodik átadni a film negatívjait, pedig 2 éve már megszületett a megállapodás a filmjogok megvásárlásáról Welles örököseivel, köztük Kodarral.

A 75 éves Kodar szerepel is a filmben, ami egy veterán filmrendező, John Huston (A máltai sólyom, A Sierra Madre kincse, Bunyósok) visszatéréséről szól, aki képtelen befejezni az utolsó filmjét. A „film a filmben” stílusú alkotásban Kodar mellett Susan Strasberg, Lilli Palmer, a fiatal Dennis Hopper és Peter Bogdanovich is feltűnik, mint fiatal, feltörekvő rendező.

Orson Welles rajongóinak honlapja, a Wellesnet úgy tudja, hogy a Netflixszel folynak tárgyalások a film befejezéséről, a csatorna állítólag 5 millió dollárt ajánlott fel a célra, az összegből egy dokumentumfilm is készülne. (MTI via Guardian, Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.