Orbán: Vörösborral koccintottam

POLITIKA
2016 április 08., 05:39
comments 162

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel a miniszterelnök elmondta, hogy mikor csütörtök éjjel hazaért Párizsból kibontott egy üveg vörösbort, hogy megünnepelje feleségével az EU-IMF-hitel utolsó részletének visszafizetését. Orbán még csütörtökön üzente a magyar családoknak, hogy bontsanak ki egy üveg italt, mert van ok az ünneplésre. 

A miniszterelnök, aki a brüsszeli merényletek óta nem adott rádióinterjút, elmondta, hogy most mikor felröppentek a hírek, hogy Magyarország ellen is terveznek terrorcselekményeket, 

"azonnal a CIA-hez fordultunk. De azt a választ kaptuk, hogy nincs ilyen."

Orbán Viktor szerint az EU-államok titkosszolgálatainak össze kell fogniuk: ha támadásról kapnak hírt, azt meg kell osztania más tagállamokkal. A miniszterelnök szerint a különböző magyar szolgálatoknak is meg kell osztania egymással az információkat. Arra a kérdésre, hogy jelenleg van-e fenyegetettség az ország ellen, úgy válaszolt, hogy

„ez egy folyamatos állapot.”

Az Európai Bizottság azon tervéről, hogy Brüsszel központilag kezelné a tagállamok menekültpolitikáját, a miniszterelnök elmondta, hogy pont az ilyen tervek

„ellen lépett hadba, például a kötelező kvóta ellen."

Orbán szerint 

„nekünk magyaroknak az a határozott elképzelésünk, hogy nem a dublini rendszert kell toldozni-foltozni. A kormánynak van egy saját javaslata, amit az asztalra fogunk tenni.”

A kormány által előterjesztett terrorellenes akcióterv kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy felelőtlennek látja az ellenzék hozzáállását az új szabályokhoz. Megérti az emberi jogi kérdéseket, de a biztonság a legfontosabb. Orbán szerint az ellenzék megfogja szavazni az akciótervet, jó irányba haladnak a tárgyalások. 

A választási irodánál kialakult kopaszos dulakodás is szóba került a rádióinterjúban, a miniszterelnök ismét elmondta, hogy méltatlan helyzet alakult ki, de már az igazságügyi minisztériumnál a helyzetet rendbetevő törvénymódosítás. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán
photo_camera MTI Fotó: Máthé Zoltán

A vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazásról Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy 

„a kormány elindult egy úton, aminek a célja, hogy vasárnap ne kelljen munkát végezniük az embereknek.”

Ennek első lépcsője volt a kereskedelem, szeretnék a jövőben kiterjeszteni ezt más szektorokra is. 

Az offshore-botrány Orbán szerint 

„a szocialista nagytőkéseket érinti.”

A miniszterelnök szerint fel kell tárni és nyilvánosságra kell hozni a magyar offshore-szálakat. De ki kell vizsgálni azt a brit információt is, ami szerint az Alstrom több milliárd forintot fizetett ki magyar döntéshozóknak, hogy a cég szállíthassa a metrószerelvényeket Budapestnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.