Öt év börtönt kapott Ausztriában a kényszeres rongálónáci

külföld
2016 április 08., 17:03
comments 47

Salzburgban az ügyészség azzal vádolta a 40 éves férfit, hogy 53 alkalommal követett el nemzetiszocialista indíttatású rongálást. Az esetek 2013 júliusa és 2015 júniusa között történtek, a rongálások okozta károk értéke összesen 90 ezer euró (mintegy 28 millió forint). 

Az esküdtszék az esetek többségében bizonyítottnak találta a nemzetiszocialista indíttatást, néhány tettét azonban "átlagos" rongálásnak minősítette. A bírónő a viszonylag enyhe büntetést azzal indokolta, hogy a férfi részletes beismerő vallomást tett. A férfi végül öt év börtönt kapott. 

A férfi egyebek mellett megrongálta a nemzetiszocializmus áldozatainak salzburgi emlékművét, és öt alkalommal fekete festékkel fújta le a salzburgi köztemetőben található antifasiszta ellenállási emlékművet. A vád szerint a férfi a holokauszt áldozatainak emléket állító botlatókövekből tízet rongált meg, iskolák és diákszállások falaira, a szociáldemokraták és a Zöldek pártjának épületeire valamint irodáinak oldalára rajzolt náci szimbólumokat, továbbá betörte a menekültek integrációjával foglalkozó állami alapítvány épületének ablakát. Az ügyész szerint a férfi határozott náci érzülettel bír.

A hajléktalanként élő férfi beismerte tetteit, amelyeket védője szerint frusztrációból követett el, mert dühös volt az államra és a városra egyaránt. 

A férfi elfogadta az ítéletet, amely nem jogerős. Az ügyészség fellebbezést jelentett be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.