400 milliót költöttek a soproni stadionra, az első közepes eső bebizonyította, hogy tök feleslegesen

futball
2016 április 09., 09:10
comments 188

Két fontosabb dolgot végeztek el a soproni stadionban az államtól kapott 400 millió forintból:

  1. lett fedett lelátó, hogy a nézők akár esőben is kimenjenek a meccsre
  2. alácsövezték a gyepet, hogy elvezesse a csapadékot, és bármilyen körülmények között játszani lehessen a pályán

A felújított stadiont másfél hónapja adták át, pózolt már ott fideszes képviselő és polgármester is.

Ehhez képest pénteken, amikor a másodosztályban játszó Sopron a Balmazújvárost fogadta, a következő történt:

  1. a fedett tribün nem védte meg a nézőket az esőtől
  2. a gyep vízben ázott, a játékosok lényegében az egyik kisebb tavacskából rúgták át a labdát egy másik pocsolyába

Az alácsövezett, vízelvezető pálya talaja esőben, 1. rész:

photo_camera Fotó: svse.hu

Az alácsövezett, vízelvezető pálya talaja esőben, 2. rész:

photo_camera Fotó: svse.hu

Az alácsövezett, vízelvezető pálya talaja, 3. rész:

photo_camera Fotó: svse.hu

Van még kép, mindegyik ilyen, a csapat Facebook-oldalán is van egy rakás fotó.

link Forrás

A Nemzeti Sport tudósítójának is feltűnt, hogy „az egész napos esőzés miatt nagyon rossz, már-már játékra alkalmatlan talajon játszottak a csapatok”.

De nemcsak a játékosok áztak el, a szurkolókat sem védte meg a vadonatúj tető az esőtől.

photo_camera Fotó: svse.hu

Külön pech, hogy Sopron Magyarország legcsapadékosabb területén fekszik.

A szurkolók ki is akadtak. János például ezt kommentelte be a meccsről szóló poszt alá a klub Facebookján:

„A meccsel most igazából nem foglalkoznék, hisz a fiúk derekasan küzdöttek és helyenként jól is játszottak az irreális körülmények között. A körülmények viszont szót érdemelnek. Több száz vagy talán több ezer szurkolótársammal örültünk, hogy végre befedik a lelátót, hisz annyiszor bőrig áztunk az évek során. Örömüket fokozta, hogy a játékteret vízelvezető rendszerrel látják el, így esetleges nagy esőzés sem lehet akadálya a focimeccsnek. A mai nap viszont nagy csalódás számunkra. A játéktér jobban hasonlított egy medencére, mint egy focipályára a kis, kb 20 mm-es esőzés után, a lelátón meg a legfelső sorban is bőrig áztunk. Ezért kár volt több száz millió Ft-ot kifizetni. Hol vannak a felelősök?... A tervezők, a kivitelezők?... És vajon ki írta alá a teljesítési igazolást? Óriási baklövés!!!!”

Pistától pedig azt lehetett megtudni, hogy az egész tető teljesen felesleges:

„Ha régóta jársz meccsre tudhatod, hogy mindig szemből jön az eső, ezért már a lefedés előtt tudni lehetett, hogy semmi értelme.”

Zoltán is ezt erősíti meg:

„Mindig szemből esett az eső. Azt sem értettem, mért pont azt az oldalt fedik be. Nem vagyok mérnök, csak voltam pár meccsen.”

Imre szerint a talaj jobb volt, mielőtt hozzá sem nyúltak:

«Korábban a pálya talaja tökéletes volt, a tavalyi Vasas meccs előtt egy napig ömlött az eső. A pálya talaján nem is látszott, hogy volt eső, jó meccset játszottak akkor a csapatok. Persze volt, ahol ki volt kopva a fű, de azt más módon is lehetett volna orvosolni. Most láttuk, hogy milyen jó és "felesleges" munkát végeztek el a "szakemberek".»

Persze lehet, hogy a 2016-os esők már mások, mint a 2015-esek.

Ami igazán jó hír, hogy a soproni stadion fejlesztése nem állt meg itt, a 400 millió csak az első ütem volt, kapnak még 152 millió forint kormányzati támogatást új eredményjelzőre, a világítás bővítésére, mindenféle szobák kialakítására. „A beruházás végeztével a nemzetközi normáknak is megfelel majd a létesítmény” - mondta március elején Fodor Tamás, Sopron kormánypárti polgármestere.

Ebben a soproni stadionban játssza egyébként most a meccseit az elsőosztályú Haladás is, mert a szombathelyi csapat vadonatúj stadiont kap, a régit már bontják is. És a másodosztályú ellenfél Balmazújvárosnak is van mit tanulnia stadionépítésből, mert ott is új aréna várja a szurkolókat.

A 2013-ban indult stadionfejlesztési program keretében jelenleg 27 stadion építése és korszerűsítése zajlik országszerte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.