A panamai elnök értetlenül áll az előtt, hogy adóparadicsommá minősítik az országát

Elhibázott és felesleges lépésnek nevezte pénteken Juan Carlos Varela panamai elnök, hogy Franciaország úgy döntött, ismét felveszi országát azoknak az államoknak a listájára, amelyeket adóparadicsomnak tekint.

Juan Carlos Varela panamai elnök - Fotó: Erika Santelices

Varela megerősítette, hogy Panama elkötelezett az átláthatóság, a diplomácia és az együttműködés mellett. Az ország korábban válaszlépéseket helyezett kilátásba, de Varela most azt mondta, nem lesznek megtorló intézkedések. Franciaország több panamai beruházásban érintett, az Alstom például a panamai metróhoz tervez új kocsikat szállítani.

Franciaország pénteken határozott arról, hogy miután megítélése szerint Panama továbbra sem szolgáltat kellő mennyiségű információt, hogy az adójogszabályokat alkalmazni lehessen, ismét felveszi az országot az adójog szempontjából együtt nem működő államok listájára. 

Párizs Botswanát, Bruneit, Guatemalát, a Marshall-szigeteket, Naurut és Nuiét tekinti még ilyen országnak. Franciaország 2012 elején vette le Panamát a listáról, miután megállapodást írtak alá az adóelkerülés elleni közös fellépésről. 

Panamát az Európai Unió tagországai közül Bulgária, Horvátország, Görögország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália és Szlovénia tekinti még adóparadicsomnak.

A Mossack Fonseca ügyvédi idoda épülete San Salvadorban - Foró: AFP/Marvin Recinos

A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából szivárgott ki az a több mint 11,5 millió dokumentum, amely több százezer offshore cég működésébe enged betekintést, rávilágítva, hogyan mozgatták titokban pénzüket a világ politikai, gazdasági vezetői. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.