A szeptemberi migránsullámmal jöhetett vissza Európába az egyik brüsszeli terrorista

2016 április 9., szombat 19:57
124

A belga hatóságok szombaton elfogták a brüsszeli terrormerénylet több gyanúsítottját is, köztük volt a korábban csak kalapos férfiként ismert terroristát, akit a biztonsági kamerák a reptéri merénylők társaságában örökítettek meg a robbantások előtt. Őt Mohamed Abrininek hívják, és beismerte, hogy ő a kalapos férfi.

Az ő egyik társa volt a svéd állampolgárságú, 24 éves Osama Krayem, akit a brüsszeli metró biztonsági kamerái kaptak le a később a metrón robbantó terrorista társaságában.

Több nemzetközi lap, köztük a BBC és a Wall Street Journal is azt írja, hogy

Krayem valószínűleg 2015-ben a nyugat-balkáni migránsútvonalon tért vissza Európába, egy hamis szíriai útlevéllel.

Az eddigi adatok szerint a férfi 2014-ben hagyta el Svédországot, hogy Szíriában Aszad elnök ellen harcoljon az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán. Itt képezték ki arra, hogy Európában vegyen részt terrormerényletek szervezésében.

2015 szeptemberében tért vissza Európába, a Parismatch című francia lap szerint hamis szíriai útlevéllel, Naim Al Hamed néven. A férfi szeptember végén vonult végig a nyugat-balkáni migrációs útvonalon, több ezer menekült közé rejtőzve.

Az adatok szerint szeptember 20-án jelent meg Görögországban, tehát valószínűleg a magyar-szerb határ lezárása után, de még a magyar-horvát határ lezárása előtt érte el Magyarországot. A magyar-szerb határt szeptember 15-én zárták le, a horvát határt csak október közepén. Ezután pedig a legtöbb migráns már Magyarország elkerülésével, Horvátországon és Szlovénián kelt át Ausztriába.

Krayem aztán Németországban, Ulmban találkozhatott a párizsi merényletek egyik elkövetőjeként azonosított Salah Abdeslammal, és már együtt, autóval mentek Németországból Belgiumba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt