130 százalékos hatékonysággal működik a korrupció Magyarországon

belföld
2016 április 10., 07:49
comments 190

Megdöbbentő adatokat közölt nemrég a Korrupciókutató Központ Budapest: az olyan közbeszerzéseknél, ahol kimutatható a túlárazás(=az, hogy lopnak a pályázatból), a piaci áraktól az eltérés a becsült 30 százalékkal szemben

140-320 százalék is lehet.
A Korrupciókutató Központ 130 ezer 2009-2015 közötti közbeszerzést vizsgált. Ez nem volt könnyű feladat, mert a közbeszerzésekről nincs kutatható adatbázis, ezért 

a kutatómunka nulladik állomása a hivatalosan elérhető adatok tisztázása volt,

mondta Tóth István János, a központ igazgatója a Tárki és a VOSZ közös rendezvényén.

"Az ezt követő elemzés azonban a vártnál is sokkal sötétebb képet festett a magyar valóságról" - írja a Napi, aminél kifejezőbben nem is lehet megfogalmazni a dolgot.

A kutatás szerint ott a legmagasabbak a korrupciós kockázatok, ahol a verseny csak egy-két szereplős, nincsen nyilvános ajánlattétel, és ahol jelen van uniós támogatás. A kutatás szerint a túlárazások gyakoribbak az uniós közbeszerzéseknél, mint a nemzeti közbeszerzéseknél.

A nagy ugrás a 2011-es közbeszerzési törvénymódosítás után következett be, 

ami lehetővé tette a meghívásos, egyszereplős közbeszerzéseket. 

A felhívás nélküli pályázatok aránya ma már eléri az 50 százalékot, vagyis minden második közbeszerzés ajánlati felhívás nélkül, titokban indul meg.

A legnagyobb túlárazások a informatikai terméknél, beszerzéseknél láthatóak, meglepetés viszont, hogy az építőiparban ezt nem tapasztalták. 

Nálunk pont nemrég jelent meg a lopható és nem lopható szektorokról.

2016 április 07., 04:08
Miért lopnak ilyen hihetetlenül sokat?

Annyira sok mostanában a kormányzati lopás, hogy alig tudunk másról írni. De mi van, ha már nincs kit túllopni, és a napnál is világosabb lett, hogy vazallusi rendszert szült a kleptokrácia?

link Forrás


Az átláthatóság csökkentené a túlárazás veszélyét, ezért meg kellene szüntetni a meghívásos, zárt közbeszerzéseket, egyszereplős versenyeket 

- mondja a központ igazgatója.

(Napi)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.