130 százalékos hatékonysággal működik a korrupció Magyarországon

2016 április 10., vasárnap 7:49
196

Megdöbbentő adatokat közölt nemrég a Korrupciókutató Központ Budapest: az olyan közbeszerzéseknél, ahol kimutatható a túlárazás(=az, hogy lopnak a pályázatból), a piaci áraktól az eltérés a becsült 30 százalékkal szemben

140-320 százalék is lehet.
A Korrupciókutató Központ 130 ezer 2009-2015 közötti közbeszerzést vizsgált. Ez nem volt könnyű feladat, mert a közbeszerzésekről nincs kutatható adatbázis, ezért 

a kutatómunka nulladik állomása a hivatalosan elérhető adatok tisztázása volt,

mondta Tóth István János, a központ igazgatója a Tárki és a VOSZ közös rendezvényén.

"Az ezt követő elemzés azonban a vártnál is sokkal sötétebb képet festett a magyar valóságról" - írja a Napi, aminél kifejezőbben nem is lehet megfogalmazni a dolgot.

A kutatás szerint ott a legmagasabbak a korrupciós kockázatok, ahol a verseny csak egy-két szereplős, nincsen nyilvános ajánlattétel, és ahol jelen van uniós támogatás. A kutatás szerint a túlárazások gyakoribbak az uniós közbeszerzéseknél, mint a nemzeti közbeszerzéseknél.

A nagy ugrás a 2011-es közbeszerzési törvénymódosítás után következett be, 

ami lehetővé tette a meghívásos, egyszereplős közbeszerzéseket. 

A felhívás nélküli pályázatok aránya ma már eléri az 50 százalékot, vagyis minden második közbeszerzés ajánlati felhívás nélkül, titokban indul meg.

A legnagyobb túlárazások a informatikai terméknél, beszerzéseknél láthatóak, meglepetés viszont, hogy az építőiparban ezt nem tapasztalták. 

Nálunk pont nemrég jelent meg a lopható és nem lopható szektorokról.

2016 április 7., csütörtök 4:08

Annyira sok mostanában a kormányzati lopás, hogy alig tudunk másról írni. De mi van, ha már nincs kit túllopni, és a napnál is világosabb lett, hogy vazallusi rendszert szült a kleptokrácia?Az átláthatóság csökkentené a túlárazás veszélyét, ezért meg kellene szüntetni a meghívásos, zárt közbeszerzéseket, egyszereplős versenyeket 

- mondja a központ igazgatója.

(Napi)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt