A szaúdi főmufti szerint ha a nők vezethetnének, kiszolgáltatnák magukat az ördögnek

külföld
2016 április 11., 16:38
comments 161

Az ország vezető hitszónoka, Sheik Abdul Aziz főmufti arról beszélt egy vallási tematikájú csatornán, hogy továbbra is fenn kell tartani a tiltást, ami szerint nők nem vezethetnek.

Egyrészt mert ha a nők vezethetnének, kiszolgáltatnák magukat az ördögnek. Másrészt, mert a gyenge jellemű férfiak és azok, akik megszállottjai a nőknek, szintén kárt okozhatnának a női sofőröknek. 

Ráadásul ha a nők szabadon vezethetnének autót, akkor a családtagjaik nem tudnák, éppen merre járnak. 

photo_camera (HASSAN AMMAR / AFP)

Szaúd-Arábiában régóta vitatéma, hogy miért nem vezethetnek a nők. Az ultrakonzervatív, minden szempontból elmaradott és elnyomó, a nyugati országokkal mégis szövetségesi viszonyt fenntartó monarchiában hivatalosan ugyan nincs betiltva, hogy a nők vezethessenek, de a gyakorlatban igen, mivel minden sofőrnek szüksége van egy helyi jogosítványra, amit nőknek nem állítanak ki. 

Tavaly egy aktivista, Loujain al-Hathloul tíz hetes börtönbüntetést kapott, mert tiltakozásul az abszurd rendelkezés ellen, elveztetett az Egyesült Arab Emirátusok határáig. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.