Dél-Koreába szökött az észak-koreai hírszerzés egyik magas beosztású tisztje

külföld
2016 április 11., 14:02
comments 55

A szöuli védelmi minisztérium közlemény szerint az észak-koreai tiszt ezredesi rangú, és még tavaly szökött a kommunista országból Dél-Koreába. A tárca tudatta azt is, hogy az ezredes politikai menedékjogot kapott. 

Az országegyesítési minisztérium később arról is beszámolt, hogy egy magas rangú, Afrikában akkreditált észak-koreai diplomata is Dél-Koreába szökött tavaly a családjával. 

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy alacsony rangú észak-koreai katonák alkalmanként dezertálnak Dél-Koreába, ám szokatlan, hogy magas beosztású szökik át, és az is, hogy erről hivatalos bejelentést tesz a szöuli vezetés. 

A dél-koreai liberális ellenzék hétfőn azzal vádolta a Pak Gun Hje konzervatív elnök vezette kormányt, hogy a dezertálások bejelentésével megpróbálja befolyásolni a választókat a szerdai parlamenti választások közeledtével. A kormány azonban azzal védekezett, hogy a szökésekről szóló tájékoztatás közérdek. 

A koreai háború vége, 1953 óta már csaknem 30 ezer északi lakos szökött délre. Szöul a múlt héten például hírül adta, hogy egy észak-koreai étterem 13 dolgozója szökött Dél-Koreába, jóllehet nem közvetlenül Észak-Koreából, hanem egy harmadik országból. Kína hétfőn közölte, hogy 13, a területén tartózkodó észak-koreai állampolgár jogszerűen távozott az országból, ám arra nem tért ki, hogy ugyanarról a csoportról van-e szó, amelyről Szöul beszélt. (MTI, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.