Jó reggelt, a zárvatartás egybe van!

2016 április 11., 12:29
comments 81

Nem volt mindig így, tavaly szeptemberig a nyitva tartást is, a zárva tartást is külön kellett írni, de akkor a Magyar Tudományos Akadémia kiadta az új helyesírási szabályzatot, ami úgy rendelkezik, hogy a nyitvatartás és a zárvatartás is egybeírandó, ha üzemidő értelemben használjuk. Merthogy a szóösszetétellel jelentésmódosuláson megy át a szerkezet, mást jelent a nyitott ajtó és a nyitott bolt: egy üzlet például úgy is be lehet zárva, hogy közben az ajtaja nyitva van.

Helyes használat:

Az ajtó zárva tartása mindannyiunk közös érdeke - nem az utcát fűtjük, helló!

Illetve:

A boltok vasárnapi nyitvatartásáról szóló vita alaposan felkavarta a szülői munkaközösségben uralkodó langyos viszonyokat.

Benne is van az új helyesírási szabályzatban: 

Jó nyitvatartást!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.