Sosem terveztek Brüsszelben robbantani, a francia EB-re csaptak volna le a terroristák

külföld
2016 április 11., 14:41
comments 30

A francia Libération információja szerint a párizsi és brüsszeli terrortámadásokért felelős sejt valójában nem tervezte soha, hogy brüsszeli célpontokat támadjanak.

Ezt a pénteken letartóztatott terrorista, Mohamed Abrini árulta el kihallgatása során. Eredeti terveik szerint Franciaországban csaptak volna le újra, méghozzá a labdarúgó Európa-bajnokság alatt.

Az idei EB június 10-e és július 10-e között fog zajlani, tíz francia város fogja vendégül látni a csapatokat. A nyitómeccs és a döntő abban a State de France-ban lesz, amit november 13-án is megtámadtak volna elvileg a terroristák.

A francia rendőrség nem lepődött meg túlságosan az információn, egy név nélkül nyilatkozó tiszt szerint eddig is számoltak azzal, hogy az EB során tervezhetnek támadást az ország ellen.

Abrini elmondása szerint Salah Abdeslam elfogása után féltek, hogy lelepleződnek, ezért három nappal később inkább merényletet hajtottak végre Brüsszelben. A reptéren és a metrón robbantottak, összesen 32 embert öltek meg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.