Visszavonja a kormány a vasárnapi zárvatartást

politika
2016 április 11., 07:51

Visszavonja a boltok vasárnapi zárvatartásáról szóló törvényt a kormány - ezt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jelentette hétfő délután a Parlamentben. Akár kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat az Országgyűlés a most benyújtott előterjesztésről, így 

már a hétvégére életbe léptetné a kormány az erről szóló törvényt. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A Fideszben, mondta Rogán, úgy ítélték meg, hogy nem éri meg belemenni egy politikai vitába, mert annyian ellenzik az intézkedést. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy főleg a nők körében tapasztalta a kabinet, mennyire népszerűtlen a vasárnapi boltzár. A gazdasági adatok alapján az intézkedés sikeresnek látszott, de Rogán szerint "nem csak ez a szempont, hanem az emberek véleménye is."

link Forrás

A törvényt elimináló jogszabály tervezete már felkerült a Parlament honlapjára. Ebből az derül ki, hogy a kormány nem titkolja: az MSZP által kezdeményezett népszavazás hatására áll el az intézkedéstől. A törvény szövege azt is sugallja, hogy ezzel párhuzamosan a kabinet politikailag létfontosságúnak érzi a kvótaügyi referendum kérdését.  

"Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikerült meggyőznünk (...) Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés."

A most benyújtani kívánt törvény szerint a vasárnapi boltzár elérte célját, és a sikerült multik felől a kiskereskedelmi boltok felé terelni a kereskedelmi forgalmat - utóbbi szektor forgalma 5,6 százalékkal nőtt. De az intézkedés megosztónak bizonyult. 

"Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikerült meggyőznünk."   

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.