Visszavonja a kormány a vasárnapi zárvatartást

politika
2016 április 11., 07:51
comments 1136

Visszavonja a boltok vasárnapi zárvatartásáról szóló törvényt a kormány - ezt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jelentette hétfő délután a Parlamentben. Akár kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat az Országgyűlés a most benyújtott előterjesztésről, így 

már a hétvégére életbe léptetné a kormány az erről szóló törvényt. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A Fideszben, mondta Rogán, úgy ítélték meg, hogy nem éri meg belemenni egy politikai vitába, mert annyian ellenzik az intézkedést. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy főleg a nők körében tapasztalta a kabinet, mennyire népszerűtlen a vasárnapi boltzár. A gazdasági adatok alapján az intézkedés sikeresnek látszott, de Rogán szerint "nem csak ez a szempont, hanem az emberek véleménye is."

link Forrás

A törvényt elimináló jogszabály tervezete már felkerült a Parlament honlapjára. Ebből az derül ki, hogy a kormány nem titkolja: az MSZP által kezdeményezett népszavazás hatására áll el az intézkedéstől. A törvény szövege azt is sugallja, hogy ezzel párhuzamosan a kabinet politikailag létfontosságúnak érzi a kvótaügyi referendum kérdését.  

"Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikerült meggyőznünk (...) Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés."

A most benyújtani kívánt törvény szerint a vasárnapi boltzár elérte célját, és a sikerült multik felől a kiskereskedelmi boltok felé terelni a kereskedelmi forgalmat - utóbbi szektor forgalma 5,6 százalékkal nőtt. De az intézkedés megosztónak bizonyult. 

"Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikerült meggyőznünk."   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.