Visszavonja a kormány a vasárnapi zárvatartást

politika
2016 április 11., 07:51
comments 1136

Visszavonja a boltok vasárnapi zárvatartásáról szóló törvényt a kormány - ezt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jelentette hétfő délután a Parlamentben. Akár kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat az Országgyűlés a most benyújtott előterjesztésről, így 

már a hétvégére életbe léptetné a kormány az erről szóló törvényt. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A Fideszben, mondta Rogán, úgy ítélték meg, hogy nem éri meg belemenni egy politikai vitába, mert annyian ellenzik az intézkedést. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy főleg a nők körében tapasztalta a kabinet, mennyire népszerűtlen a vasárnapi boltzár. A gazdasági adatok alapján az intézkedés sikeresnek látszott, de Rogán szerint "nem csak ez a szempont, hanem az emberek véleménye is."

A törvényt elimináló jogszabály tervezete már felkerült a Parlament honlapjára. Ebből az derül ki, hogy a kormány nem titkolja: az MSZP által kezdeményezett népszavazás hatására áll el az intézkedéstől. A törvény szövege azt is sugallja, hogy ezzel párhuzamosan a kabinet politikailag létfontosságúnak érzi a kvótaügyi referendum kérdését.  

"Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikerült meggyőznünk (...) Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés."

A most benyújtani kívánt törvény szerint a vasárnapi boltzár elérte célját, és a sikerült multik felől a kiskereskedelmi boltok felé terelni a kereskedelmi forgalmat - utóbbi szektor forgalma 5,6 százalékkal nőtt. De az intézkedés megosztónak bizonyult. 

"Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikerült meggyőznünk."   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt