A kormány Szociálpolitikai Tanácsot hoz létre

2016 április 12., kedd 18:42
52

Az erről szóló határozat a friss Magyar Közlönyben jelent meg, és eszerint azért hozzák létre, hogy a szociális területen támogassák a módszertani és szakmafejlesztést.

A testület javaslatokat tesz, véleményez, és tanácsokat ad a kormánynak meg a szociálpolitikáért és a nyugdíjpolitikáért felelős miniszternek. Véleményezi az elé terjesztett koncepciókat, stratégiákat, jelentéseket, javaslatot tesz a szociális területet érintően jogszabály megalkotására, módosítására, véleményezi a szociális ágazati életpályamodellre és a szociális képzésekre, továbbképzésekre vonatkozó javaslatokat.

A 15 tagú tanácsba az érintett országos szakmai kollégiumok közül az idősellátással, a fogyatékosságüggyel, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásokkal, a szociális és gyámügyi igazgatással, a hajléktalanüggyel és a lakhatással, a rehabilitációs és fejlesztő foglalkoztatással, illetve az addiktológiával foglalkozó kollégiumok delegálnak 1-1 tagot.

A testület munkájában továbbá részt vesz mások mellett a szociális ellátásra is megállapodással rendelkező vallási közösségek közösen jelölt és a miniszter által felkért képviselője, illetve a Karitatív Tanács és a Roma Koordinációs Tanács is képviselteti magát.

A tanács elnöke a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A feladatuk ellátásáért a tanács tagjai díjazásban nem részesülnek, de jogosultak a tevékenységükhöz kötődő – számlával igazolt – szállás-, illetve útiköltségük megtérítésére.

A Gyurcsány-kormány 2005-ben szintén felállított egy ún. Szociálpolitikai Tanácsot. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt