Becsicskult a Hírcsárda Bayer Zsoltot látva? Nem, mert mindig helyreigazítanak

humor
2016 április 12., 12:37
comments 94

"De felismerlek én ám titeket! Ti egy brancs vagytok, népszavazóstul, tanárostul, cigányostul, holokauszt-emléknapostul. Aljas, undorító cigány csúszómászók vagytok, nemi betegség Pukli ánuszán, egy vadhúsos, begyógyulatlan nyílt seb Nyakó lábujján, Gyurcsány Ferenc félig megemésztett sóletkonzervének szennyvíztárolóban rothadó maradéka. Ti vagytok az ukrán csöcsrázó kurvák, ti vagytok az egymást leszopó travik a metrón, ti vagytok a gyerekeket AIDS-es tűvel kergető pedofilok a Józsefvárosban, ti vagytok az úszónőket megerőszakoló, szemüveges, gyíkvállú Uber-sofőrök."

Ilyen lendületes bekezdésekből állt az az "Akkor vásároljatok, zsidók!" című Bayer Zsolt-paródia, amit a Hírcsárda - ha most interneteznél először: a leghíresebb magyar álhíroldal - szokás szerint posztolt ki hétfő délután. Aztán, nem annyira szokás szerint, leszedett, majd Bayer fényképe nélkül és "Máyer Z. Solt" szerzővel később újra kiposztolt.

Na de miért tettek ilyet? - kérdezte magától nem kevés olvasó. Oké, hogy Bayer, végképp hülyét csinálva magából, nyilvánosan tombolt a blogján egy nyilvánvaló paródia miatt, meg ügyvéddel fenyegetett, de emiatt leszedni vagy áítrni? Én nem magamat akartam kérdezgetni, mert az egy idő után unalmas, inkább megkérdeztem őket cseten.

Már a válasz első mondatában ott volt a lényeg:

Eddig mindig átírtuk, ha valaki helyreigazítást kért (H. Rózsa, M. Fruzsina), mert ha valaki pont tőlünk kér helyreigazítást, akkor az meg is érdemli. Ha még nagyobb kavarodás lesz belőle, hát hajrá.

Aztán még hozzátették, egy korábbi, a helyreigazítás műfaját kifigurázó cikkükre utalva, hogy hogy

Meg néha helyreigazítunk csak úgy is, passzióból. Erre amúgy csomagokat is ajánlunk.

Szóval ennyi volt a magyarázat? Nem egészen, mert, mint kiderült, még egy tényező befolyásolta a hírcsárdásokat:

Plusz ahogy a Bede is írta, csicskák is vagyunk.

A fájdalmas csicskázással arra céloztak, hogy munkatársunk, Bede Márton a tumbleres blogján a hétfői posztleszedős eset után azt írta, hogy

Én ezt a Hírcsárdát soha nem tartottam semmire, de azt egyszerűen nem tudom elhinni, hogy valaki becsicskuljon Bayer Zsoltnak.

A Hírcsárda talán legemlékezetesebb helyreigazítása az általuk is említett, 2010-es, Hoffmann Rózsa-eset volt, ami mindennél plasztikusabban mutatta meg egyes kormányzati sajtóosztályok idiotizmusát. Azért kértek ugyanis helyreigazítást, mert a Hírcsárda arról írt, hogy Hoffmann, az akkori oktatásügyi államtitkár

a focipályán is engedne buktatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.