Kiderült, hogyan vették észre a hajótörötteket, akik pálmafákból rakták ki a homokon, hogy HELP

baleset
2016 április 12., 09:52
comments 49

Most hétvégén az egész világsajtót bejárta - teljes joggal - annak a három mikronéziai fickónak a mesés sztorija, akik úgy menekültek meg egy lakatlan szigetről a Csendes-óceán közepén, hogy miután napok óta ott senyvedtek, a part menti homokon pálmalevelekből kiraktak egy óriási SEGÍTSÉG feliratot, amit meglátott az amerikai haditengerészet egyik gépe. Mi ezt a cikket írtuk róluk:

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌

Most megszólalt a repülőgép legénysége, így kiderült, pontosan hogyan is történt a filmbe illő mentőakció.

Az eltűntek családjai által riasztott amerikai parti őrség segítséget kért a haditengerészettől, akik mentőrepülőt küldtek a megjelölt térségbe egy közelebbi támaszpontról, és járőrözni kezdtek. A kisebb, lakatlan és lakott szigetekkel pettyezett térség fölött repülve valójában nem a HELP felirat, hanem a csúcstechnika vezette őket a hajótöröttekhez. Az infravörös tartományban dolgozó kamerájuk ugyanis erős jelet észlelt az egyik szigetről. Mint később kiderült, ezt egy, a hajótöröttek által gyújtott, de addigra már kialudt jelzőtűz maradványai sugározták még mindig magukból. Amikor arrafelé kanyarodtak, a legénység egyik tagja egyszer csak kiszúrta a pálmabetűket, így lettek biztosak abban, hogy tényleg megtalálták az eltűnteket. 15 másodperccel később elő is szaladt a három fickó a parti pálmák árnyékából.

A haditengerészek megbillegtették a gép szárnyát, aztán többször is alacsonyabbra repültek, de mivel úgy tűnt, hogy a bajbajutottak a figurázás ellenére sem igazán fogták föl, hogy észrevették őket, végül ledobtak nekik egy füstjelet. A három férfi ezután láthatóan megnyugodott. Végül nem a repülővel, hanem egy odaérkező hajóval mentették ki őket.

A sztori elejétől fogva nem értettem, hogy miközben a hírek szerint a világ végén jártunk - a mi szombati cikkünk például "a világon minden lakott területtől iszonyatosan távol eső" területről írt - a három férfi egy szkiffel borult fel. A szkiff pedig egyfajta vitorlás csónak, vagyis óceáni mértékkel mérve aprócska jármű. Hogy kerülhettek oda? A friss hírek alapján ez is világos lett. A fickók a Pulap nevű szigetről akartak átjutni a Weno nevű, 268 kilométerre eső szigetre a kis csónakkal, de egy hatalmas hullám az indulás után szinte azonnal, még a saját lagunájuk területén felborította őket. Olyan közel, hogy némi túlzással haza is úszhattak volna. A lakatlan szigetre ugyanis két mérföldet kellett kiúszniuk, miközben az otthonuk 5 mérföldre esett a helyszíntől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.