Meg akarta ölni magát és a lányát, de túlélte a gyógyszer-túladagolást

bűnügy
2016 április 12., 15:15
comments 94

Jogerősen 2 év, 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Győri Járásbíróság védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kedden azt a csornai nőt, aki tavaly februárban begyógyszerezte magát és a 26 éves magatehetetlen lányát. A nő túlélte az öngyilkossági kísérletet, de a lánya belehalt a szövődményekbe.

A vádirat szerint az ápoló végzettségű nő a születése óta gondozta a magatehetetlen lányát. A fiatal nő csecsemőkori agysorvadása miatt beszélni nem tudott, járni pedig csak segítséggel. A vádlott 2013-ban a mentális betegsége miatt szakorvosi rendelvényre nyugtatót kezdett szedni.

De a gyógyszert csak egy hónapig szedte, de a tablettákat továbbra is kiváltotta, így nagyobb mennyiség halmozódott fel nála. Tavaly februárban elhatározta, hogy öngyilkos lesz, de a beteg lányát nem akarta magára hagyni.

260 tablettát kevert a lánya joghurtjába, és megetette vele, ő pedig ezután 300-at vett be sok folyadékkal.

A családtagjaik találták meg őket, és mentőt hívtak. A lány március 2-án a kórházban tüdőgyulladásban meghalt, halála a bíróság szerint csak közvetett összefüggésben állt az anyja cselekedetével.

Perbeszédében az ügyész és a védő is felfüggesztett büntetést kért a vádlottra, enyhítő körülményként értékelve mentális és érzelmi állapotát, nehéz élethelyzetét, büntetlen előéletét és azt, hogy megbánta tettét. A nő az utolsó szó jogán, könnyeivel küszködve azt mondta, hogy sajnálja, amit tett.

Köszler Ferenc bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy kétszeres enyhítést alkalmazott, mert a vádlott az igazságügyi orvos szakértő megállapítása szerint közepes-súlyos fokban korlátozott volt a cselekmény következményeinek megítélésében. Enyhítő körülményként értékelte, hogy több mint 25 éven át odaadóan gondozta egyedül a gyerekét.

A bíró szerint az eset és az ítélet társadalmi üzenete az, hogy a kilátástalanságban élőknek az ilyen cselekmények nem jelentenek megoldást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.