Csehország nevet akar váltani

külföld
2016 április 13., 19:11
comments 244

A cseh külügyminiszter, Lubomir Zaoralek bejelentette: Csehország névváltoztatásra készül. Ugyan mindenben még nem egyeztek meg, és a végső döntést csak csütörtökön fogják meghozni, de ő bízik benne, az ország fő tekintélyei egyetértenek abban, hogy a jövőben nem Cseh Köztársaságnak kellene hívni az országot, hanem az új név inkább legyen az, hogy

Csehia.

Ha sikerül megállapodniuk az új névben a világ hat fő nyelvén – angol, spanyol, kínai, arab, orosz és franica –, akkor Csehország, azaz Csehia hivatalosan is meg fogja kérni az ENSZ-t, hogy vegye fel az új nevet a földrajzi nyilvántartásába.

Nem jó, ha egy ország arra sem képes, hogy pontosan elmondja, mi a saját neve

– indokolt Zaoralek. Továbbá ő – ahogy Milos Zeman elnök sem – nem szereti a Cseh Köztársaság rideg, barátságtalan és hivatalos hangzását. Egy másik érv, hogy például az olimpián és más sporteseményeken is egyszerűbb lenne, ha az országnak könnyen kimondható neve lenne, érvelnek.

(Prague Monitor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.