A Corvinus azt mondja, hagyják őt békében rektorrá választani Lánczi Andrást

oktatás
2016 április 14., 14:36
comments 69

A Budapesti Corvinus Egyetem közlése szerint a rektorjelölt megválasztása teljes egészében az intézmény hatásköre, ebbe a folyamatba a politikának nincs beleszólása.

Az egyetem csütörtökön ezt arra reagálva tudatta az MTI-vel, hogy Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke azt mondta, hogy az egész felsőoktatásra rossz fényt vetne, ha Lánczi Andrást, a Századvég vezetőjét neveznék ki a Corvinus rektorának. Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján a Fidesz főideológusaként, illetve Orbán Viktor tanácsadójaként jellemezte Lánczit.

Lánczi volt az, aki tavaly decemberben azt mondta, hogy

„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. Ezen azt értem, hogy olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, az erős Magyarország pilléreinek a kiépítése vidéken vagy az iparban. Például minden külföldit, aki termelő beruházást valósít meg, tárt karokkal várunk. Erre mondják azt, hogy „de hát ez maga a korrupció!”. Ez politikai nézőpont, itt valójában a korrupció szó mitikussá tételéről van szó. (...) A korrupciónak van 13-14 kidolgozott társadalomtudományi értelmezése. Ám az nem szerepel köztük, ha a nemzeti érdekért tesszük ezt vagy azt, az eleve korrupció.”

A Corvinus Kunhalmi kijelentésére válaszul közölte, hogy a rektori posztra nyílt pályázatot írtak ki,

és pályázatot egyetlen jelölt adott be; a pályázó, a 25 éve a Corvinuson (illetve jogelődjében) dolgozó Lánczi András intézetigazgató egyetemi tanár beadványa minden tekintetben megfelelt a kiírás feltételeinek.

Programját nyilvános fórumon ismertette az egyetem polgáraival, s válaszolt a felmerült kérdésekre. A végső döntést az egyetem szenátusa hozza meg április 18-i ülésén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.