Még mindig észnél kell lenni, hogy hol vásárolunk be most vasárnap

gazdaság
2016 április 15., 17:07
comments 194

Több kereskedelmi lánc kinyitja áruházait már most vasárnap, miután pénteken kihirdették a vasárnapi zárvatartás eltörléséről szóló törvényt. Vannak köztük olyanok is, amelyek már korábban, a most hatályát vesztő törvény alapján tervezték az április 17-i nyitva tartást. De azért közel sem lehet mindenhol bevásárolni.

147 Tesco

A Tesco pénteken közölte, hogy április 17-én, vasárnap 147-et nyit meg áruházai közül, miután pénteken kihirdették és szombaton hatályba lép a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény. Az érintett áruházak vasárnap reggel 6 - bizonyos áruházak reggel 5 - és este 10 óra között várják a vásárlókat. Hozzátették, hogy az áruházakban kizárólag azok a munkatársak dolgoznak majd, akik önként vállalták a vasárnapi munkavégzést.

108 Aldi

Az Aldi mind a 108 áruházát megnyitja vasárnap, miután hatályba lép a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló törvény. Az Aldi üzletei április 17-től vasárnaponként 8 és 18 óra között lesznek nyitva.

Csak néhány Spar nyit ki

A Spar fokozatosan vezeti be új nyitvatartási rendjét, így április 17-én csak a már korábban is betervezett 67 egység tart nyitva. Öt olyan Spar szupermarket várja majd a vásárlókat, amik a most vasárnap akarták felhasználni az eddigi szabályok szerint igénybe vehető szabadon választható vasárnapot. Az üzletek szándékukat a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításától függetlenül már korábban bejelentették.

Az Auchan is csak óvatosan kezd bele

Az Auchan vasárnap reggel 8 és 20 óra között 14 áruházat tart nyitva.

A Lidl még nem nyit ki

A Lidl azt közölte, hogy az áruházlánc a munkavállalók érdekeit is szem előtt tartva megvizsgálta a boltok működési rendjét. A csaknem 4000 dolgozó érdekeit képviselve, az elkészült heti munkaidő-beosztásokat tiszteletben tartva úgy döntöttek, hogy most vasárnap még nem nyitják ki az üzleteket.

A Media Markt előbb megdumálná a dolgozókkal

A Media Markt csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy mielőtt megteremtenék a vasárnapi nyitvatartás optimális feltételeit, még egyeztetnek dolgozóikkal. Ha az új törvény hatályba lép és az egyeztetések is lezajlanak a következő napokban, akkor jövő vasárnap, tehát április 24-én már az ország összes Media Marktja nyitva lehet.

Még az IKEA sem

Az IKEA közölte most vasárnap még nem nyit ki, mivel a cég jelenleg vizsgálja, hogy az elfogadott törvényjavaslathoz igazodva mikortól alakíthatja át a működését úgy, hogy a hét minden napján biztosíthassa a vásárlás lehetőségét.

Minden Penny

A Penny Market azt a döntést hozta, hogy valamennyi üzletük reggel 8-tól 18 óráig nyitva tart vasárnap. Ugyanakkor ezen a vasárnapon a munkavégzés kizárólag önkéntes alapon történik, amelyért a törvényi mértéknél lényegesen magasabb, 200 százalékos pótlékot fizetnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.