Átok ülne a londoni olimpia résztvevőin?

sport
2016 április 17., 06:16
comments 58

A londoni olimpia óta a játékokon részt vett 18 sportoló vesztette már életét - annyi, hogy a francia sajtó már

olimpiai átkot

emleget.

Az átokról előszor tavaly, a belarusz sprinter, Julija Balikina halála után kezdtek cikkezni. Balikina fóliába csavart holttestét egy Minszk melletti erdőben találták meg, a gyilkossággal egy 28 éves férfit vádolnak.

Az olimpiai átok aztán márciusban, az ausztrál evező, Sarah Tait halála után merült fel újra. Tait 33 évesen, méhnyakrákban hunyt el március 3-án.

Velük együtt már 18 sportoló vesztette halálát az olimpia óta. A legnagyobb visszhangot a francia úszónő Camille Muffat és a bokszoló Alexis Vastine tragédiája váltotta ki, ők egy valóságshow forgatása során szenvedtek helikopterbalesetet. Híres eset volt még a hondurasi focista, Arnold Peralta esete is, akit agyonlőttek.

Peralta és Balikina mellett még két sportoló, az egyiptomi birkózó, Abdelrahman al-Trabili és a thai sportlövő, Jakkrit Panichpatikum lettek gyilkosság áldozatai. Két sportoló, Trevor Moore amerikai vitorlázó és Baundre Barnaby kanadai futó a tengeren tűnt el. Az orosz dzsúdós Jelena Ivascsenko és az ausztrál bokszoló, Billy Ward öngyilkosok lettek. A guatemalai súlyemelő, Christian Lopez tüdőgyulladásban halt meg.

Ketten kaptak szívrohamot: a mikronéziai birkózó, Keitani Graham és a francia triatlonos, Laurent Vidal. Az orosz birkózó, Beszik Kuduhov és a dél-afrikai mountain bike-os, Burry Stander közúti balesetben vesztették életüket, a brit teniszező, Elena Baltacha májrákban hunyt el. A 18. áldozat, Andrew Simpson brit vitorlázó vitorlásbalesetben vesztette életét.

A 18 halott soknak tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy a 2012-es olimpián 10568 sportoló vett részt. Egy ilyen sokaságban négy év alatt a statisztikák szerint kb. 333 veszítheti életét négy év alatt. Persze itt olimpikonokról, fiatal, egészséges emberekről van szó, de a Global Sports Statistics szakértője, Rob Mastrodomenico szerint még egy ilyen alapsokaságban is évi átlag hét halottal számolhatunk a statisztikák alapján, ami négy év alatt 28 halottat jelentene, szemben a ténylegesen elhunyt 18-cal, írja a BBC. (Címlapkép: Stanley Chou/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.