Megerőszakolt és meggyilkolt ausztrál hittérítő történetén 'viccelődött' a Fülöp-szigeteki elnökjelölt

Május 9-én lesznek választások az országban, és a jelenleg a közvélemény-kutatásokban vezető jelöltről, Rodrigo Dutertéről került most elő egy videó, amin egy megerőszakolt és meggyilkolt ausztrál misszionárius sztorijából csinált viccet.

A nemi erőszak még 1989-ben történt, Davao városában, ahol akkor Duterte volt a polgármester. Az ausztrál hittérítőt rabok erőszakolták és gyilkolták meg, és az elnökjelölt a felvétel szerint azzal "viccelődött" ismerőseivel, hogy a misszionárius annyira szép volt, hogy a polgármesternek kellett volna az elsőnek lenni.

AFP PHOTO / NOEL CELIS

A kampányrendezvényen elhangzott megjegyzésből komoly belpolitikai vita lett, Duterte támogatói szerint csak egy viccről volt szó, míg az ellenzék szerint a férfi bebizonyította, hogy alkalmatlan az elnöki tisztségre. Nem ez volt az első eset, hogy Duterte szexista és sértő megjegyzései botrányt okoztak. De a polgármesterből lett elnökjelölt emberi jogi szervezetektől is sok kritikát kapott már, mivel a vádak szerint halálosztagokkal vette fel a harcot a bűnözés ellen, és az általa irányított hatóságok több mint ezer embert öltek meg az évek során.

Duterte a kritikák hatására maga is feltöltött egy videót, amiben elmondta, hogy nem viccnek szánta, amit mondott, nagyon dühös volt ugyanis, hogy egy ennyire szép nővel ez történt. Még azelőtt, hogy az övé lehetett volna. Nem kért bocsánatot ugyanakkor a megjegyzése miatt, szerinte a férfiak egyszerűen így beszélgetnek egymás között.

Duterte népszerűségébe biztos hogy belejátszik szabadszájúsága is, tavaly novemberben Ferenc pápa kurva anyjáról beszélt egy rendezvényen, de katolikus követői ezt is megbocsátották neki. A polgármester az elnöki kampányba pedig azzal szállt be, hogy ha megválasztják, tömeges kivégzéseket fog bevezetni, ezzel segítve a bűn elleni harcot. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.