Több ezren tüntettek Brüsszelben a terror és a gyűlölet ellen

külföld
2016 április 17., 19:02

Vasárnap a belga fővárosban zajlott a felvonulás, amin a brüsszeli terrortámadások több túlélője és az áldozatok családtagjai is részt vettek.

A Guardian helyszíni beszámolója szerint a rendezvény főleg a megemlékezésről szólt, az emberek némán vonultak. A rendőrség becslése szerint hétezren, a szervezők szerint tízezren vettek részt a vonuláson.

AFP/NICOLAS MAETERLINCK
photo_camera AFP/NICOLAS MAETERLINCK

Közben az ország flamand nacionalista belügyminisztere, Jan Jambon egy flamand lapnak arról nyilatkozott, hogy a terrortámadások után a muszlim közösség egy jelentős része az utcákon táncolt. Civil szervezetek és baloldali politikusok is elítélték Jambon nyilatkozatát.

Belgiumban amúgy egyre komolyabb kérdés, hogy a kormány hogyan tud megbirkózni a terrortámadások utáni helyzettel. Előbb a légi irányítók sztrájkja bénította meg az éppen újranyíló brüsszeli repteret, majd a közlekedési miniszter, Jacquelien Galant távozott, mert a gyanú szerint hazudott azokról a jelentésekről, melyekben a repterek biztonsági hiányosságairól volt szó.

AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
photo_camera AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

A bizonyítékok elég meggyőzőek voltak, Galantnak, aki a miniszterelnök, Charles Michel közeli szövetségének számít, ezért mennie kellett, de ezzel komoly nehézségek elé állította a négy párti koalíciós kormányt.

photo_camera AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

Arról, hogy milyen okok teszik Belgiumot tökéletes terroristacélponttá, már mi is írtunk részletesebben, és ugyanezen okok bénítják meg a terrorellenes fellépést is. A borzasztó komplex politikai rendszerben nem világosak az alá-fölé rendeltségi viszonyok, a közigazgatásilag is megosztott országban három regionális parlament működik. 2010 és 2011 között az ország 541 napig kormány nélkül működött, ezzel megdöntve Irak korábbi rekordját. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.