A csuklyásmajmok kommunisták

gazdaság
2016 április 18., 08:47

Egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a csuklyásmajmok megbüntetik azt, akinek több jut a javakból, mint a többieknek.

A nem együttműködő csoporttagot büntetésének fontos szerepe van az emberek között, de viszonylag keveset tudunk arról, hogy ez a törzsfejlődésben hol kezdődött.

Most barna Apella csuklyásmajmokat (Cebus apella) figyeltek meg, és kiderült: a majmok következetesen megbüntették azt a fajtársukat, akinek több jutott az élelmiszerforrásokból, függetlenül attól, hogy direkt kapott-e többet egy másik fajtárstól.

Eredeti fotó: Pilise Gábor / Wikipedia
photo_camera Eredeti fotó: Pilise Gábor / Wikipedia

Fontos megállapítás, hogy a büntetést nem frusztráció vagy felfokozott érzelmi állapot eredményezte, hanem határozottan arra irányult, hogy csökkentse a nemrég több élelmiszerhez jutott fajtárs javait.

A kutatás arra utal, hogy az ember egyes tulajdonságai (például a méltánytalansággal és a rosszindulattal szembeni ellenérzés) jóval azelőtt kialakultak, mint azt eddig gondoltuk volna.

Kiegészítésem: a majmok jellemzően semmibe veszik az emberek magántulajdonait – most már legalább egyértelmű, hogy miért. (Marginal Revolution)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.