Júliustól indul az államilag ellenőrzött marihuána-kereskedelem Uruguayban

A dél-amerikai országban, ami már eddig is ismert volt kifejezetten progresszív drogpolitikájáról, jelenleg két cég is legálisan termelhet marihuánát, úgy, hogy mind a termesztést, mind a kereskedelmet a kormány tartja kézben.

Júliustól ugyanis a szüretelt marihuána az ország gyógyszertáraiba kerül majd, és ezzel Uruguay lesz az első ország a bolygón, ahol államosított keretek között zajlik majd a rekreációs célokra árult fű árusítása. Minden uruguayi polgár havi 40 grammot vásárolhat majd, az ár pedig valahol egy dollár/gramm körül alakul majd.

Ahhoz, hogy valaki vásárló lehessen, regisztrálnia kell magát, és a vásárlást majd csak ujjlenyomatvétellel együtt lehet nyélbe ütni, ezzel szűrnék ki a visszaéléseket.

Egy uruguayi fűtanácsadó (AFP PHOTO / Nicolas Garcia)

Az országban 2013 decembere óta gyakorlatilag legális a fogyasztás, ezt még az akkori elnök, Jose Mujica vitte végig. (Az egykori gerillavezérből lett elnökről mi is részletesen írtunk.) A legalizáció célja elsősorban az volt, hogy így látták lehetségesnek, hogy visszaszorítsák az országba drogot csempésző paraguayi kartellek hatalmát.

A törvények szerint annak sem esik bántódása, aki otthon termel, de a kormány abban bízik, hogy a legtöbben majd a gyógyszertárakat keresik fel. Összesen öt céget terveztek megbízni, hogy évente 2-2 ezer kilogramm füvet termesszenek. Viszont nagyon nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy véletlenül se legyenek kartellek a cégek mögött, ezért végül a szigorú ellenőrzések után végül csak két uruguayi céggel szerződtek.

Az egész amerikai kontinensen nagyot változott az utóbbi években a marihuána megítélése, az USA több államában is legalizálták már a fogyasztást, és több déli országban is legális már az orvosi fogyasztás.

Ugyanakkor az uruguayi gyógyszerészek között akadnak bőven, akik nem örülnek, hogy üzletükben akar kábítószert árulni a kormány, kérdéses még, hogy a nyári határidőre hány helyen lehet majd ténylegesen füvet kapni.

A másik nagy kérdés, hogy honnan lesz elég képzett személyzet az árusításhoz. Olyan korrekt eladók, akik figyelmeztetik az embereket a kockázatokra, és el tudják mondani, mi hogyan működik és mire lehet számítani. A kormány közben reklámkampányt indított, arról, hogy 18 év alatti fiatalok és terhes nők ne szívjanak, mert kifejezetten káros lehet nekik. (Guardian)