Júliustól indul az államilag ellenőrzött marihuána-kereskedelem Uruguayban

külföld
2016 április 18., 14:32
comments 57

A dél-amerikai országban, ami már eddig is ismert volt kifejezetten progresszív drogpolitikájáról, jelenleg két cég is legálisan termelhet marihuánát, úgy, hogy mind a termesztést, mind a kereskedelmet a kormány tartja kézben.

Júliustól ugyanis a szüretelt marihuána az ország gyógyszertáraiba kerül majd, és ezzel Uruguay lesz az első ország a bolygón, ahol államosított keretek között zajlik majd a rekreációs célokra árult fű árusítása. Minden uruguayi polgár havi 40 grammot vásárolhat majd, az ár pedig valahol egy dollár/gramm körül alakul majd.

Ahhoz, hogy valaki vásárló lehessen, regisztrálnia kell magát, és a vásárlást majd csak ujjlenyomatvétellel együtt lehet nyélbe ütni, ezzel szűrnék ki a visszaéléseket.

Egy uruguayi fűtanácsadó (AFP PHOTO / Nicolas Garcia)
photo_camera Egy uruguayi fűtanácsadó (AFP PHOTO / Nicolas Garcia)

Az országban 2013 decembere óta gyakorlatilag legális a fogyasztás, ezt még az akkori elnök, Jose Mujica vitte végig. (Az egykori gerillavezérből lett elnökről mi is részletesen írtunk.) A legalizáció célja elsősorban az volt, hogy így látták lehetségesnek, hogy visszaszorítsák az országba drogot csempésző paraguayi kartellek hatalmát.

A törvények szerint annak sem esik bántódása, aki otthon termel, de a kormány abban bízik, hogy a legtöbben majd a gyógyszertárakat keresik fel. Összesen öt céget terveztek megbízni, hogy évente 2-2 ezer kilogramm füvet termesszenek. Viszont nagyon nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy véletlenül se legyenek kartellek a cégek mögött, ezért végül a szigorú ellenőrzések után végül csak két uruguayi céggel szerződtek.

Az egész amerikai kontinensen nagyot változott az utóbbi években a marihuána megítélése, az USA több államában is legalizálták már a fogyasztást, és több déli országban is legális már az orvosi fogyasztás.

Ugyanakkor az uruguayi gyógyszerészek között akadnak bőven, akik nem örülnek, hogy üzletükben akar kábítószert árulni a kormány, kérdéses még, hogy a nyári határidőre hány helyen lehet majd ténylegesen füvet kapni.

A másik nagy kérdés, hogy honnan lesz elég képzett személyzet az árusításhoz. Olyan korrekt eladók, akik figyelmeztetik az embereket a kockázatokra, és el tudják mondani, mi hogyan működik és mire lehet számítani. A kormány közben reklámkampányt indított, arról, hogy 18 év alatti fiatalok és terhes nők ne szívjanak, mert kifejezetten káros lehet nekik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.