Egy kínai cég meg akarja venni Ausztrália 1 százalékát

Egy kínai vezetésű konzorcium beleegyezett, hogy felvásárolja Ausztrália földjének 1 százalékát. A földterület nagyobb mint Írország.

A kínai cég 371 millió ausztrál dollárért vásárolja fel az Ausztrália legnagyobb mezőgazdasági birtokát birtokló S. Kidman and Co-t. Az asztrál és a kínai hatóságoknak még rá kell bólintaniuk az üzletre.

A konzorciumot a Dakang Australia és az Australian Rural Capital alkotja, előbbi 80, utóbbi 20 százalékot kap majd a földből.

Az eladó 11 millió hektáros földterületért tavaly két kínai cég versengett, de Scott Morrison, Ausztrália kincstárnoka megakadályozott bármilyen üzletet, mondván, „szembemenne a nemzeti érdekkel” a földterület eladása bármilyen külföldi egységnek. A kormány fő problémája az volt, hogy a birtokhoz tartozik az Anna Creek farm, aminél a Woomera Prohibited Area nevű katonai terület található.

A mostani üzlet szerint Anna Creeket nem vennék meg a kínaiak. Viszont 10 szarvasmarha-állomást kapnának, hosszabb távon 185 ezer marhával. A S. Kidman and Co-t tulajdonló család Ausztrália legnagyobb marhahús-előállítója.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök és 1000 ausztrál üzletember 5 napja járt Kínában, ahol erről is tárgyaltak. De az ausztrál kormánynak még nem kell jóváhagynia az üzletet, ráérnek vele a választások után is. (QZ)