Svájc felfüggeszti az állampolgársági eljárást egy muszlim családdal szemben, mert a fiúk nem voltak hajlandók kezet fogni a tanárnőjükkel

2016 április 19., kedd 21:00
548

A hatóságok azért függesztették fel az eljárást, mert a családban a 14 és a 15 éves fiú nem volt hajlandó kezet fogni a tanárnővel, mert a családtagokon kívül a hitük szerint nem léphetnek fizikai kontaktusba nőkkel. Emiatt pedig országos vita indult a vallásszabadságról.

Az iskolavezetés ezt azzal próbálta áthidalni, hogy a nemi diszkriminációt elkerülendő akkor a férfi tanárokkal se fogjanak kezet a fiúk, de ebből a kompromisszumból botrány lett.

Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter is azt mondta, hogy „a kézfogás része a svájci kultúrának”.

A hatóságok kedden leállították az állampolgársági eljárást, hogy utánajárnak az ügynek. Állításuk szerint az eljárás felfüggesztése gyakran megtörténik.

A fiúk apja, aki egy bázeli imám, 2001-ben kapott menedékkérelmet, most azt is megvizsgálják, ezt hogyan történt.

A 8 milliós Svájcban kb. 350 ezer muszlim élhet.

Korábban volt már botrány abból, hogy muszlim szülők nem engedték a lányaikat úszóedzésre, és amikor jogi lépések következtek, a bíróság nekik adott igazat az iskolákkal szemben, amik a teljes arcfátyol ellen küzdöttek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt