Svájc felfüggeszti az állampolgársági eljárást egy muszlim családdal szemben, mert a fiúk nem voltak hajlandók kezet fogni a tanárnőjükkel

vallás
2016 április 19., 21:00
comments 546

A hatóságok azért függesztették fel az eljárást, mert a családban a 14 és a 15 éves fiú nem volt hajlandó kezet fogni a tanárnővel, mert a családtagokon kívül a hitük szerint nem léphetnek fizikai kontaktusba nőkkel. Emiatt pedig országos vita indult a vallásszabadságról.

Az iskolavezetés ezt azzal próbálta áthidalni, hogy a nemi diszkriminációt elkerülendő akkor a férfi tanárokkal se fogjanak kezet a fiúk, de ebből a kompromisszumból botrány lett.

Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter is azt mondta, hogy „a kézfogás része a svájci kultúrának”.

A hatóságok kedden leállították az állampolgársági eljárást, hogy utánajárnak az ügynek. Állításuk szerint az eljárás felfüggesztése gyakran megtörténik.

A fiúk apja, aki egy bázeli imám, 2001-ben kapott menedékkérelmet, most azt is megvizsgálják, ezt hogyan történt.

A 8 milliós Svájcban kb. 350 ezer muszlim élhet.

Korábban volt már botrány abból, hogy muszlim szülők nem engedték a lányaikat úszóedzésre, és amikor jogi lépések következtek, a bíróság nekik adott igazat az iskolákkal szemben, amik a teljes arcfátyol ellen küzdöttek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.