A bíróság elismerte, hogy megsértették Breivik emberi jogait a börtönben

külföld
2016 április 20., 16:38
comments 339

Anders Breivik szerdán pert nyert a norvég állammal szemben, egy oslói bíróság kimondta, hogy a hatóságok a börtönben megsértették emberi jogait. A 77 emberrel végző gyilkos keresetében azt állította, hogy a börtönben emberi jogsértések áldozatává vált.

Demokratikus államban az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték. Ez mindenkire vonatkozik, terroristára és gyilkosra egyaránt" - mondta Helen Andenaas Sekulic bírónő az ítélethirdetéskor.

Ítéletében negatívumként említette Breivik elszigetelését, és kifogásolta, hogy a hatóságok nem szenteltek kellő figyelmet a tömeggyilkos mentális egészségének börtönkörülményei megszabásakor.
Az ítélet szerint ugyanakkor a norvég állam nem sértette meg Breivik magánéleti és a családi élethez való jogait. A bírónő elrendelte, hogy a norvég állam állja Breivik 331 ezer koronás (~10 millió forintos) perköltségeit.

Anders Behring Breivik a bíróság előtt Skienben 2016. március 15-én.
photo_camera Anders Behring Breivik és ügyvédje a bíróságon - Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand


Az ítélet nem jogerős, és meghozatala előtt mind a vád, mind a védelem jogászai előre közölték, hogy fellebbeznek, ha nem értenek egyet a bíróság döntésével.


Anders Behring Breiviket 21 évi börtönre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül fiatalokra kezdett el lövöldözni egy táborban. Összesen 77 embert mészárolt le. A 21 évi szabadságvesztéssel Breiviket a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb, azaz leghosszabb börtönbüntetésre ítélték.


Breivik a börtönben három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat. Breivik mindezek ellenére embertelen bánásmódra, kínzásra panaszkodott, és az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva már tavaly októberben beperelte Norvégiát. Bő egy hónapja tartott bírósági meghallgatásán többek közt azt mondta, hogy emberségesebb lett volna őt lelőni, mintsem úgy bánni vele, mint egy állattal.

Panaszkodott a mikrohullámú sütőben melegített ételek minőségére, a hideg kávéra és a műanyag evőeszközökre is.

Március közepén pedig azzal vádolta a norvég hatóságokat, hogy az életére törnek elszigetelt, magánzárkás fogva tartásával, és hangoztatta, hogy „
kizárólag náci nézetei segítik a börtön nehézségeinek átvészelésében
”. Breivik ugyan magánzárkában van, de látogatókat fogadhat, és a külvilággal is tarthat kapcsolatot.


Az ítélet után a Breivik által elkövetett mészárlás túlélője
, hogy mindez annyak a jele, hogy működik náluk a bírósági rendszer és tiszteletben tartják az emberi jogokat. ( MTI/
BBC
)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.