Poznań rabbijáról kiderült, hogy csak egy katolikus szakács

vallás
2016 április 20., 19:58
comments 200

Jacoob Ben Nistell azt állította magáról, hogy Haifából érkezett Lengyelországba, a poznani zsidó közösség pedig ezt minden további nélkül el is hitte neki, és kinevezték rabbinak. A férfi már több éve szolgálta a közösséget, még egy Facebook- oldalt is csinált magának.

Egy lengyel újságíró, Krzysztof M. Kazmierczak két hete buktatta le, hogy valójában nem egy haifai rabbi, hanem egy Jacek Niszczota az észak-lengyelországi Ciechanow, aki eredetileg katolikus volt és szakácsként dolgozott. A közösség most abban sem biztos, hogy a férfi valaha is járhatott-e Izraelben. A csalás a lengyelországi zsidó közösségnek eddig egyáltalán nem tűnt fel.

Alicja Kobus, a poznani zsidó közösség vezetője nagyon meglepődött a dolgon, mert sosem gyanakodott a rabbira, az igazolványait sem ellenőrizték soha. Elmondása szerint mikor odament, azt állította, hogy Haifából érkezett, és az anyja még mindig ott él,a fia pedig az izraeli hadseregben szolgál. A külseje alapján és mivel tudott héberül imádkozni, mindent elhittek neki. Azóta a férfi teljesen eltűnt és senki sem tudja felvenni vele a kapcsolatot. (BBC/Times of Israel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.