Sztrájkolnak a tanárok

oktatás
2016 április 20., 08:13
comments 172

Országszerte több száz intézményben sztrájkolnak a tanárok a Pedagógusok Szakszervezetének felhívására. Ha sztrájkol, vagy éppen nem felel,

küldjön képet, beszámolót a megirom@444.hu-ra!!

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Budapest

A beszámolók szerint a főváros Toldy Gimnázium szerdán egyáltalán nem nyitotta ki a kapuit, mert elérte a 70 százalékot a sztrájkoló tanárok száma, így tanítási szünetet rendeltek el. Az index.hu úgy tudja, hogy a Pukli István vezette Teleki Gimnázium tanári karának harmada sztrájkol. A XIII.kerületi Pannónia Általános Iskolában mára szünetet rendeltek el a sztrájk miatt, egyetlen gyerek sem ment iskolába.

A Bethlen Gábor Ált. Isk. és Gimn. előtt körülbelül 20-25 diák tartott kockáspikniket:

Budaörsön a Hermann Ottó Általános Iskola 678 tanulója közül 38 lépte át az iskola kapuját szerda reggel, írja a Magyar Nemzet. Az Illyés Gyula Gimnázium közben így mutat a városban:


Baranya megye

A Bama.hu beszámolója szerint nagyjából minden pécsi iskola csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A legtöbb intézményben öt-öt perces leállások lesznek a tanórákon, hogy ezzel fejezzék ki a kormányzati oktatáspolitika iránti nemtetszésüket a tanárok.

Győr-Moson-Sopron megye

A Kisalföld.hu úgy tudja, hogy hivatalosan egyetlen óvoda sem csatlakozott a sztrájkhoz, de az iskolák "szép számmal" vesznek részt a munkabeszüntetésben. A PSZ megyei elnöke, Jáki Katalin a lapnak elmondta: van olyan iskola, amelynek minden dolgozója sztrájkba lépett. A győri bölcsődékben sem dolgoznak, csak két intézmény van nyitva, ott hatvan gyerek felügyeletéről gondoskodnak.

Komárom-Esztergom megye

A megyénben többek között a tatabányai Herman, a Sárberki, a Móra, az oroszlányi Hunyadi, József Attila, a tatai Eötvös, Vaszary, Fazekas, az esztergomi Balassa és Montágh, a környei Kisfaludy iskolákból, Bábolnáról, Tokdaltáróról, Nyergesújfaluról csatlakoztak pedagógusok a sztrájkhoz, írja a Kemma.hu.

Csongrád megye

Szegeden az előzetes felmérések szerint az iskolák 70-80 százalékában sztrájkolnak szerdán. A napot a Radnóti Gimnázium tanulói flashmobbal kezdték. (Delmagyar)

Képek a diákmentes Radnótiból:

Heves megye

Egyelőre csak a megyei bölcsődékről érkezett hír a heol.hu-ra. Eszerint a gyöngyösi Dobó úti Bölcsőde nem nyitott ki szerdán, de több intézményben szolidarítanak a sztrájkolókkal.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A tiltakozást elindító miskolci Hermann Ottó Gimnáziumban biztosan folyik a sztrájk.

photo_camera Fotó: Vajda János

Hajdú-Bihar megye

Csigéné Lajter Katalin, a Pedagógusok Szakszervezete Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnökhelyettese szerint várhatóan a megye szinte minden településén lesz munkabeszüntetés szerdán, írja a Haon.hu. Pálóczi Gábor, a derecskei Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta: náluk kevés gyerek lesz az iskolában. A szülők jelzése alapján várhatóan az alsós diákok 15, a felsősök 2-3 százaléka érkezik meg. A 65 tagú tanári kar csaknem 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem dolgozik. A Fazekas Mihály Gimnázium 70 fős tanári karából 17-en jelezték előre, hogy sztrájkolni fognak. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium igazgatója szerint kollégáinak a 19 százaléka csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A szon.hu szerint Nyíregyházán a Zrínyi-gimnázium teljes tanári kara, míg az Inczédyben, a Sipkayban, a Széchenyiben, a Bánkiban és az Aranyban a tantestület néhány tagja vesz részt a demonstrációban. Vidéken többek között Nagykállóban, Nyírpazonyban, Mándokon és Rakamazon is lesz, aki sztrájkol, míg Kótajban és Nyírbátorban óvodák vesznek részt az országos akcióban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.