390 milliót csaltak el az Öveges-programból

politika
2016 április 21., 18:03
comments 136

Még 2014-ben az egykor fideszes, mára LMP-s Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet az Öveges-program visszásságaira. A EU-s program keretében kémia tantermek kialakítására nyerhettek támogatást önkormányzati fenntartású oktatási intézmények. A visszaélések olyan súlyosak voltak, hogy maga a Miniszterelnökség kezdett vizsgálódni és tett feljelentést, de az eu-s csalás elleni hivatal, az OLAF is nyomozott. A korrupciós ügy miatt egy időre a  teljes TÁMOP (társadalmi mobilitás) programot leállította Brüsszel, és a tisztázásig

780 millió eurót, vagyis 241 milliárd forintot visszatartottak.

photo_camera MTI Fotó: Komka Péter

Az LMP-s Ikoty István írásban kérdezte, hogy végül mi lett az ügy vége. Rétvári Bence pedig válaszolt is neki, eszerint a

12 problémás eljárás közül 11-nél állapítottak meg szabálytalanságot.

Mind a tizenegy érintett intézmény fellebbezett, de hiába.

Így 11 oktatási intézménynek összesen 390 milliót kell majd visszafizetnie.

Rétvári szerint fontos hangsúlyozni, hogy a minisztérium által már lezárt szabálytalansági eljárások eredményeként az összesen 19 milliárd forintos fejlesztés mindössze 2 százalékát érinti az ügy.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.