Az Eximbankon fog elcsúszni a magyar államadósság-csökkenés

gazdaság
2016 április 21., 07:28
comments 79

A kormány egyik legsúlyosabb kifizetőhelyeként működő Eximbankot is bele kellene számolni a magyar állami szektorba, közölte az Eurostat a ma kiadott jelentésében.

Magyarország két másik országhoz hasonlóan rákerült egy olyan listára, amelyek államadóssági adatai minőségével szemben fenntartásai vannak az Eurostatnak. Ilyen 2004 óta nem történt.

photo_camera Szégyenlista.

Az állami tulajdonban lévő Eximbank mérlegfőösszege 2014 végén 627 milliárd forint volt, azóta még magasabb lett. Az Eurostat szerint ezt hozzá kellene adni a magyar államadóssághoz, ami 2015 végén 25 393,9 milliárd forint volt.

Tehát a GDP 75,3 százaléka helyett valójában legalább 77,1 százalék az államadósság.

Az Eurostat közleményére a magyar statisztikai hivatal a Magyar Nemzeti Bankkal közös közleményben válaszolt. A válasz szerint "a magyar statisztikusok ragaszkodnak a nemzeti számlák módszertani elveihez és nem tekintik lezártnak az ügyet". Az MNB és a KSH szerint ugyanis hiába van állami tulajdonban az Eximbank, és lát el államilag meghatározott feladatokat (elvileg exportösztönzés, amikor épp nem Vajna vagy Garancsi bizniszeit pénzelik), a forrásait a piacról szerzi be (hogy emellett állami garancia van, arról hallgatnak a magyar hatóságok).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt