Az Eximbankon fog elcsúszni a magyar államadósság-csökkenés

2016 április 21., csütörtök 7:28
80

A kormány egyik legsúlyosabb kifizetőhelyeként működő Eximbankot is bele kellene számolni a magyar állami szektorba, közölte az Eurostat a ma kiadott jelentésében.

Magyarország két másik országhoz hasonlóan rákerült egy olyan listára, amelyek államadóssági adatai minőségével szemben fenntartásai vannak az Eurostatnak. Ilyen 2004 óta nem történt.

Szégyenlista.

Az állami tulajdonban lévő Eximbank mérlegfőösszege 2014 végén 627 milliárd forint volt, azóta még magasabb lett. Az Eurostat szerint ezt hozzá kellene adni a magyar államadóssághoz, ami 2015 végén 25 393,9 milliárd forint volt.

Tehát a GDP 75,3 százaléka helyett valójában legalább 77,1 százalék az államadósság.

Az Eurostat közleményére a magyar statisztikai hivatal a Magyar Nemzeti Bankkal közös közleményben válaszolt. A válasz szerint "a magyar statisztikusok ragaszkodnak a nemzeti számlák módszertani elveihez és nem tekintik lezártnak az ügyet". Az MNB és a KSH szerint ugyanis hiába van állami tulajdonban az Eximbank, és lát el államilag meghatározott feladatokat (elvileg exportösztönzés, amikor épp nem Vajna vagy Garancsi bizniszeit pénzelik), a forrásait a piacról szerzi be (hogy emellett állami garancia van, arról hallgatnak a magyar hatóságok).