Ha őzgidát találsz az erdőben, ne simogasd, mert belehalhat

ÁLLAT
2016 április 21., 10:18
comments 72

"NEM ÁRVA, NEM BETEG! NE NYÚLJ HOZZÁ!" - így kedződik az Országos Vadászati védegylet drámai hangú közleménye, ami arra hívja föl a figyelmet, hogy ha valaki természetjárás közben őzgidára vagy szarvasborjúra lel, semmiképpen ne fogdossa, ne simogassa, mert az állat anyja megérzi az emberszagot, nem gondozza a kicsinyét, aki így bele is pusztulhat a nagy szeretgetésbe.

A részletes magyarázat:

"Az őzsuták és a gímszarvas tehenek már május elejétől világra hozhatják a gidákat illetve borjakat, míg a dámborjak jellemzően május végén, június elején születnek. A kicsinyek életük első heteiben nem tudják követni az anyjukat, így amíg az távol van - mert táplálkozik, vagy éppen veszélyt érez - elfekteti őket a bokrokban, bozótban, magas fűben. A kicsinyek ösztönösen próbálnak elbújni (ezt szolgálja a rejtő szín is), meglapulnak, mozdulatlanok maradnak akkor is, ha valaki a közelükbe megy. Ez azonban nem jelenti, hogy betegek, sérültek vagy elárvultak! Semmiképp sem szabad megsimogatni őket, hozzájuk érni, de még környezetük körbejárása sem szerencsés! Az emberszag miatt az anyjuk sorsukra fogja hagyni őket, így vagy éhen fognak pusztulni, vagy ragadozók martalékává válnak." (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.