145 fát akarnak kivágni az Orczy kertben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése miatt

Budapest
2016 április 22., 05:43

Április közepén megjelent egy határozat, ami szerint egy kis erdőnyi idős, de értékes fa esik majd egy Nemzeti Közszolgálati Egyetem körüli építkezés áldozatául – írja a Magyar Nemzet.

A Ludovika Campus projekt néven futó, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás keretében új oktatási épületet, a Rendészettudományi Kar speciális képzési központját és egy sportközpontot építenek. A lap megemlíti, hogy az Orczy kert egésze egy 2012-es Emmi-rendelet szerint egyedileg védett műemlék, a park védett közpark. Most azonban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a kiemelt beruházásokról szóló törvény alapján úgy terjeszkedik tovább, hogy 145 fát is kivágásra ítéltek.A beruházás látványterve A Józsefvárosi Önkormányzat csütörtöki rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalta az Orczy kerti beruházás. Az egyetem szerint szabályos építési engedély alapján folyik a kivitelezési munka. Egészséges fát csak a beépítési területen vágnak ki, máshol a környezetre veszélyes példányokat vágják ki.

A PM helyi képviselője szerint a VIII. kerületi önkormányzat nem akarja nyilvánosságra hozni az Orczy kerti beruházás terveit.

Az önkormányzat a hozzánk eljuttatott közleményében ezt azzal indokolta, hogy mivel a Ludovika Campus nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, így a Józsefvárosi Önkormányzatnak semmilyen hatásköre – sem engedélyezési, sem véleményezési – nincs a fakivágásokkal kapcsolatban. Megjegyzik, hogy az engedélyeket Budapest Főváros Kormányhivatala adja ki, továbbá a beruházással kapcsolatos tervek és koncepciók sem a Józsefvárosi Önkormányzat birtokában vannak, így azok nyilvánosságra hozataláról sem az Önkormányzat, illetve a képviselő-testület tagjai döntenek. Szerintük a megjelölt anyagokba bárki betekinthet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.