Több mint 500 milliót kapott cikkekre az MNB alapítványaitól a VS.hu kiadója

2016 április 22., péntek 16:04
63

Nyilvánosságra hozták az MNB által létrehozott Pallas Athéné alapítványok, hogy pontosan milyen cégeknek, milyen célból és pontosan mekkora összegű támogatásokat adtak megalapításuk óta, tehát az elmúlt másfél évben.

Hat ilyen alapítványt hozott létre a jegybank, és mindegyikük jelentős összeggel támogatta a New Wave Production Kft.-t, amely másfél év alatt több mint 500 millió forint támogatást kapott. A New Wave Production a kiadója a VS portálnak, és ez a cég vásárolta meg tavaly év végén a Magyar Telekomtól az Origo hírportált is.

A céget a cseh Bawaco befektetői csoporton keresztül Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez kötődik.

Szemerey Tamás. Forrás: napi.hu.

Tavaly az összes Pallas-alapítvány adott legalább 70 milliós támogatást a VS-nek

A közzétett táblázat szerint tavaly az összes alapítvány a „Magyarország 2015” projekt megvalósításának támogatására adott pénzt.

Ennek keretében a cég „egyéves időintervallumban, a 2015. évben heti és havi rendszerességgel, közszolgálati tartalmakat dokumentumfilmes és korszerű multimédiás formátumokban hoz létre és tesz közzé honlapján. A projekt célja fontos társadalmi és gazdasági jelenségek, problémák bemutatása széles olvasói rétegek számára multimédiás eszközök segítségével. A szerződés 2015.12.31. napjáig terjedő, határozott időre szól.”

Geopolitikai tematikájú tartalmakra, valamint a migrációs folyamatok vizuális bemutatására külön, két részletben is jött pénz. Ezeket a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány finanszírozta.

  • PAGEO - geopolitikai honlaprész és dokumentumfilmek, a migráció bemutatása - 2015.02.04. - 72,2 millió forint
  • PAGEO - innovatív társadalmi újságírás, geopolitikai írások és vizuális tartalmak, innovatív társadalmi újságírás - 2015.12.22. - 69, 1 millió forint

A PAGEO volt a legbőkezűbb az összes alapítvány közül. A fentieken túl tavaly májusban adtak további 14 millió forintot a cégnek George Friedmann három könyvének magyarra fordításához, és 5,5 milliót a testvércég, a New Wave Médiának is geostratégiai kiadványok megjelentetésére.

A VS tavaly egész évben ebből a keretből finanszírozott több, speciális vizuális megoldásokat használó rovatot, mint a Startupnation, a Megastream vagy a Doku.

A VS-nél korábban nem kommunikálták, hogy kapnak támogatást, és nem foglalkoztak különösebben az MNB ügyeivel, de igaz az is, hogy a szerkesztőség több témában kritikus volt a kormánnyal szemben. Bár nem ők perelték ki őket, az elmúlt hetekben a VS tette közzé Századvég-tanulmányokat.

A New Wave korábban a jegybank növekedési hitelprogramjából már kapott 500 millió forintot, az Origo vásárlásához pedig a jegybanki felügyelet alatt álló MKB adott milliárdos nagyságrendű kölcsönt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt