A mexikói elnök belátta, hogy a drogok elleni háború elbukott, és kezdeményezte a fű legalizálását

külföld
2016 április 22., 05:10
comments 151

Mexikó elnöke, Enrique Pena Nieto kezdeményezte, hogy az országban legalizálják a marihuána orvosi célú felhasználását és növeljék a személyes célokra felhasználható anyag mennyiségét. Nieto bejelentette, hogy megküldi a Kongresszusnak a törvényjavaslatot, amivel a büntetlenül használható mennyiséget a mostani 5-ről 28 grammra emelnék. Enrique Pena Nieto mexikói elnök - Fotó: AFP/Manuel Velasquez / Anadolu Agency

Az elnök korábban még ellenezte a legalizációs törekvéseket, csakhogy közben az országban több ezren haltak meg a drogkartellek között tomboló háborúkban. Nieto elmondta, hogy a mexikóiak pontosan láthatják, hogy mekkora hibákat követtek el azok, akik a tiltást támogatták, és a drogok elleni háború az elmúlt 40 évben nem érte el a célját.

Kijelentette, hogy az országának most a drogkereskedelemmel kapcsolatban álló szervezett bűnözés miatt kell szenvednie. Ezért szerencsésnek nevezte, hogy a világon egyetértés alakult ki arról, hogy a drogpolitika reformra szorul. Szerinte a marihuána kérdését egészségügyi kérdésként kell kezelni. Hozzátette, hogy a törvény elfogadása csak részleges legalizációt jelentene. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.