Mégsem lenne elég csak a kormány a terrorveszélyhelyzet kihirdetéséhez

2016 április 22., péntek 9:34
45

Nagyon úgy tűnik, hogy visszalépett a Fidesz abból az elképzeléséből, hogy a kormány hirdethessen terrorveszélyhelyzetet. Legalábbis ez derül ki Simicskó István honvédelmi minisztérium szavaiból.

Simcsikó a Honvédelmi Minisztériumban lefolytatott alaptörvény-módosítási egyeztetés után közölte, hogy külön jogrendi tényállás lehet az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

A tervezet szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmados többséggel hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, aminek nyomán a kormány legfeljebb 15 napra felhatalmazást kap arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye.

Az eredeti fideszes elképzelés szerint ehhez elég lett volna a kormány, mert ahogy korábban Gulyás Gergely elmondta: kritikus esetekben nem lehet várni a parlament döntésére. A Fidesz ráadásul 60 napról indult, ez lett végül 15 nap.

Az MTI szerint a honvédelmi miniszter - a korábbi egyeztetéseket folytatva - péntekre hívta össze a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit, hogy egyeztessenek arról az alaptörvény-módosítási javaslatról, amely lehetővé tenné a Magyar Honvédség bevetését terrorhelyzetben.

A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy az eredetileg ötpártira tervezett egyeztetésen az MSZP ismét nem vett részt, de normaszövegjavaslatukat megküldték a távol maradó pártnak is. Az alaptörvény-módosítási javaslatot a Fidesz-frakció valószínűleg a jövő héten nyújtja be.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője az MTI szerint örömének adott hangot, hogy a javaslatból kikerült a kormány "túlkapásainak lehetősége" és azt mondta, a nyitott kérdések tisztázása esetén arra is lát esélyt, hogy széles konszenzussal fogadják el a Fidesz javaslatát.

Schiffer András, az LMP elnök-frakcióvezetője előrelépésnek nevezte, hogy a kormány a jelenlegi javaslatban már nem tesz kísérletet "totális jogkorlátozásra", ugyanakkor szerinte a Fidesz még mindig adós annak indoklásával, hogy a terrorveszélyhelyzettel összefüggésben miért kell az alkotmányt is módosítani és miért nem elegendőek a belügyminiszter jogszabály-változtatási javaslatai.

A Fidesz jövő héten már a parlament elé vinné a tervezetet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt