Tíz és húsz év közötti börtönt is kaphatnak a szülők, akik halálra éheztették a másfél éves kisfiukat

bűnügy
2016 április 22., 02:47
comments 176

Az ügyész 10-20 év között kiszabható börtönbüntetést kért arra az anyára, apára és természetgyógyászra csütörtökön a Székesfehérvári Törvényszéken, akik miatt 2013-ban éhenhalt egy másfél éves kisfiú Agárdon.

Mivel a fiú szülei és nagyszülei nem bíztak a nyugati orvoslásban inkább a fővárosból hívtak egy természetgyógyászt ahelyett, hogy kórházba vitték volna a súlyosan alultáplált gyereket. Végül E. Benjámin 2013 szeptemberében alig négy és fél kilósan halt meg.

A családtagokat a Székesfehérvári Törvényszéken különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják. A szakértők szerint a gyerek, akit elzártak a külvilág hatásaitól az erődszerű agárdi házukban, borzalmas fájdalmak között halt meg.  

Az apára, az anyára, a nagyszülőkre és a természetgyógyászra 10-20 év között kiszabható szabadságvesztést kért az ügyész vádbeszédében, és súlyos büntetésre számíthat az éhező kisfiút kézrátéttel gyógyító önjelölt természetgyógyász és a gyermekorvos is.

Csak anyatejet kapott

Az igazságügyi orvosszakértők megállapították, hogy a gyerek normális súllyal született, de mivel négy és fél kilósra visszafogyott, izmai elsorvadtak, és nem maradt zsírszövete. Halála előtt már szopni sem tudott. A boncolás során vért akartak venni tőle, de nem volt vére. A szakértők szerint E. Benjámin halálának oka 2013 szeptemberében a súlyos alultápláltság és a kórházi kezelés elutasítása volt. A kisfiú állapota négy és fél hónapos korától romlott, majd még több mint egy évig úgy élt, hogy szinte csak csak anyatejjel táplálták, a szervezete felélte a tartalékait.

A boncolást végző orvos szerint a kisfiú arcáról eltűntek a párnácskák, ami egyértelműen éhezésre utal. Ezt még az önmagát orvosnak kiadó bioenergetikus, M. Bertalan is megállapította, aki egy időben „energetizálta" a súlyosan alultáplált gyereket.

A bioenergetikust, aki parapszichológusnak állította be magát, a nagypapa hívta Agárdra, aki arra kérte, homeopátiás szerekkel segítse elő a kisfiú gyógyulását.

A nagypapa több millió forintot költött a bioenergetikusra, a természetes gyógyító viszont úgy nyilatkozott, hogy nem fogadott el pénzt. A család gyerekorvosát, akivel közben a család telefonon konzultált, gondatlansággal vádolják.

A csütörtöki tárgyaláson a szülök kifogásolták, hogy szerintük a vád megalapozatlan, a szakértőket pedig elfogultnak tartották.

Úgy látták, hogy a védekezésüket az elejétől fogva lehetetlenné tette a sajtó és a hatóságok rosszindulatú hozzáállása.A család ügyvédjei hangulatkeltéssel vádolták a szakértőket. A védelem szerint a gyermek veleszületett vagy más betegségek miatt nem tudta magához venni az ételt, illetve kihányta, amit szopott. Az ügyészi indoklásban súlyosbító körülményként szerepelt a család érintettsége és a társtettesi minőség. (Népszabadság/Feol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.